söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Vården missade hjärtinfarkt – man avled

Publicerad: 24 oktober 2022, 07:39

En man som avled i akut hjärtinfarkt hade några månader tidigare besökt akuten med symtom på hjärtinfarkt, men då skickats hem. Händelsen är anmäld till Ivo. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En patient med hjärtinfarkt skickades hem med smärtstillande – och avled några månader senare i akut hjärtinfarkt. Händelsen är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaRegion VästerbottenIvo

T

TT


Patienten sökte vård för ihållande smärta i rygg och axlar, som hade uppstått i samband med hård fysisk aktivitet. Personen skickades hem med smärtstillande, men vid ett senare återbesök togs ett EKG som visade hjärtinfarkt. Uppföljande kontroller visade sedan på måttlig hjärtsvikt, vilket patienten fick behandling för.

Några månader senare avled patienten i sitt hem, och obduktionen visade på akut hjärtinfarkt.

Regionen skriver att ”en tidigare diagnos och behandling hade kunnat minska risken för hjärtsvikt och ytterligare hjärtinfarkt”. Vid återbesöket hade det gått för lång tid sedan de första symtomen för att patienten skulle kunna behandlas med propplösande läkemedel.

Läs också: Blodtrycksmål efter hjärtstopp ser ut att ligga på en bra nivå

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev