Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Vården ska bli bättre på att anmäla

Publicerad: 30 september 2013, 09:29

Foto: Photos.com

Vården är för dålig på att anmäla när barn far illa. Det anser Socialstyrelsen, som nu tagit fram en ny vägledning.


Trots att anställda inom hälso- och sjukvården och tandvården är skyldiga att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa så gör de det allt för sällan. Det menar Socialstyrelsen, som nu tagit fram den första vägledningen på området.

Syftet är att bidra till likvärdiga rutiner i hela landet. Vägledningen beskriver bland annat de förändringar i socialtjänstlagen som trädde i kraft den 1 januari i år.

”Vägledningen tydliggör att anmälningsskyldigheten är absolut och ovillkorlig och inte får bli föremål för överväganden av den som är anmälningsskyldig”, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Det behövs inga bevis för misstanken och anmälaren ska utgå från sina egna iakttagelser och sin egen bedömning, säger utredaren Ulrika Nygren.

I vägledningen poängteras också att vårdpersonal inte behöver ha  träffat det aktuella barnet för att anmälningsskyldigheten ska gälla. ”Det kan till exempel handla om barn till patienter inom vuxenpsykiatrin och missbruksvården, samt vuxna patienter som söker för skador uppkomna av våld eller berättar om förhållanden hemma som tyder på att ett barn far illa.”

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev