Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Patientsäkerhet

Vårdförbundet varslar arbetsgivaren om konflikt

Publicerad: 4 April 2008, 13:58

Det blir konflikt i de pågående förhandlingarna mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting. Dagens Medicin kommer att rapportera från presskonferensen som startar klockan 15.30.


Vårdförbundet väntas under fredagseftermiddagen berätta mer om vad varslet innebär.

– Vi har ett allvarligt läge och vi är två parter som bär ansvaret för att vi hamnat i det här läget. För oss handlar det om att få rättvis lön till livsviktiga yrken. Det är inget önskvärt läge. Varsel och konflikt är delar av förhandlingssystemet för att nå fram till ett avtal. Det är den sista åtgärden som är möjlig att ta till. Vi har arbetat hårt med att få ett nytt avtal men det har inte räckt och då blir varsel om konflikt det vi kan använda som ytterligare påtryckning. Vi är två parter som har ansvar för att vi hamnat i den här situationen, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund enligt ett pressmeddelande.

Svaret från Sveriges Kommuner och Landsting lät inte vänta på sig.

- Vi har i dag fått besked från medlarna att Vårdförbundet inte tänker röra sig en tum i sitt yrkande och vi ser därför ingen möjlighet att fortsätta förhandlingarna med Vårdförbundet i rådande läge, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i förhandlingsdelegationen på SKL.

Enligt pressmeddelandet har SKL vid två tillfällen varit berett att svara ja på medlarnas bud. SKL skriver att de har varit villiga att närma sig  Vårdförbundets krav, men menar att Vårdförbundet står kvar vid sina alltför höga yrkanden.

- Yrkandena skulle kosta cirka 15 procent över två år. Det ligger högt över alla andra grupper på arbetsmarknaden, säger Ingela Gardner Sundström.    Läs fler artiklar om utvecklingen som lett fram till dagens konfliktvarsel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev