tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Vikarierande läkarstudent på bup fick bedöma anhållen tonåring ensam

Publicerad: 22 december 2022, 12:05

Region Västmanland har anmält händelsen där en tonåring som anhållits misstänkt för brott skickades från BUP tillbaka till häktet efter att endast bedömts av en vikarierande läkarstudent.

Foto: Sven Lindwall/Bildbyrån

En anhållen tonåring skickades till bup för bedömning, men fick där bara träffa en vikarierande läkarstudent – innan patienten skickades tillbaka till häktet. Händelsen har nu anmälts enligt lex Maria.

Ämnen i artikeln:

Region VästmanlandLex MariaToppnyheterToppnyheter Psykiatri

Jonas Desai

jonas.desai@dagensmedicin.se


Tonåringen var misstänkt för brott och hade förts till barn- och ungdomspsykiatriska akutmottagningen eftersom det fanns misstankar om en allvarlig psykisk störning. Det var där som en vikarierande läkarstudent fick uppdraget att bedöma patientens tillstånd. Läkarstudenten önskade att det skulle ske en medicinsk bedömning av bakjouren på plats – ändå skickades patienten tillbaka till häktet. 

Läkarstudenten fanns på plats i ”introducerande syfte”, skriver regionen i ett pressmeddelande, och fick uppdraget därför att övriga underläkare var upptagna. 

Händelsen har nu anmälts av Region Västmanland enligt lex Maria, på grund av risken för allvarlig vårdskada. 

Regionen bedömer ändå att patienten inte drabbats av allvarlig vårdskada, men ändrar nu rutinerna för kontakt med ungdomar som är frihetsberövade i förbindelse med brott. 

Framgent ska liknande fall alltid ”få en personlig specialistbedömning”. Vuxenpsykiatrin, som anställer de underläkare som också tjänstgör inom barnpsykiatrins akutverksamhet, ändrar sina rutiner ”så att underläkare inte ska kunna få för kvalificerade arbetsuppgifter eller hamna i en alltför självständig roll”.

Läs också: Läkare slarvade med narkotikaklassade mediciner

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev