Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Viteshot mot Akademiska prövas – vårdplatskrav puttas

Publicerad: 2 februari 2022, 12:09

I sista stund kom ett besked från kammarrätten som ger Akademiska i Uppsala längre frist för vårdplatser.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Kammarrätten tar upp Ivos hot om ett rekordvite på 20 miljoner kronor för Akademiska sjukhuset i Uppsala. Kravet på 30 nya vårdplatser sätts på paus.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetIvoAkutsjukvårdVårdplatsMikael Köhler

I dag, onsdag 2 februari, skulle Akademiska sjukhuset i Uppsala ha visat för Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att sjukhuset öppnat minst 30 nya vårdplatser för att avlasta akutmottagningen. Annars hotade ett vite.

Men i går, tisdag, meddelade kammarrätten att ärendet kommer att tas upp, rapporterar Sveriges Radio Uppland. Det betyder att Ivos viteshot inte gäller, tills kammarrätten fattat ett nytt beslut.  

Läs mer: ”Vi kontaktade andra sjukhus för hjälp” 

Sjukvårdsdirektör Mikael Köhler säger till Sveriges Radio Uppland att man därmed kommer att skjuta upp redovisningen av sjukhusets vårdplatssituation.

Akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala är hårt pressad. Patienter har fått vänta i upp till 20 timmar på bedömning och inte övervakats som de skulle.

I slutet av september meddelade Ivo att arbetsmiljön på Akademiska sjukhuset var så kaotisk att sjukhuset hotas av vite på 20 miljoner kronor om inte minst 30 nya vårdplatser skapades senast den 2 december.

Region Uppsala överklagade detta beslut. Strax innan fristen gick ut meddelade förvaltningsrätten att sjukhuset fick till den 2 februari på sig att öppna platserna.

Ivos beslut fastslogs dock i förvaltningsrätten, vilket Region Uppsala överklagat till kammarrätten. Och i går meddelade alltså kammarrätten prövningstillstånd.

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev