tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Ytterligare regioner får Ivo-kritik för sjukhusvård

Publicerad: 8 december 2022, 15:28

Falu lasarett i Region Dalarna är ett av de sjukhus som fått besök under Ivos nationella tillsyn av sjukhusvården.

Foto: Marie Eriksson /Region Dalarna

Region Dalarna och Region Blekinge sällar sig till de regioner som fått motta kritik i Ivos nationella tillsyn av sjukhusvården. Såväl Blekingesjukhuset som Falu lasarett kritiseras för problem med vårdplatsbrist och underbemanning.

Ämnen i artikeln:

IvoRegion DalarnaRegion BlekingeFalu lasarettBlekingesjukhusetVårdplatsToppnyheter

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Inspektionen för vård och omsorg genomför under året en nationell tillsyn av sjukhusvården med fokus på just vårdplatser och bemanning. Myndigheten har under den gångna månaden riktat kritik mot en rad regioner och när turen kom till Region Dalarna och Region Blekinge är beskeden enligt samma tongångar.

Ivo skriver i sina beslut att ingen av regionerna har säkerställt att de respektive sjukhusen, Falu lasarett och Blekingesjukhuset Karlskrona, har tillräckligt med tillgängliga vårdplatser inom den somatiska specialistsjukvården. Detta medför enligt Ivo risk för vårdskador och allvarliga vårdskador.

I myndighetens sammanfattning av besök på Falu lasarett i september framgår bland annat att personalen är så vana vid överbeläggningar och utlokaliseringar att de sällan skriver avvikelser om dessa. Intervjuade enhetschefer på sjukhuset uppgav bland annat ett ständigt behov av att rekrytera personal, att det saknas långsiktig plan för att lösa vårdplatsbristen och att man i stället ”släcker bränder” med tillfälliga och kortsiktiga lösningar.

En liknande situation framträder i Ivos beslut gällande Blekingesjukhuset Karlskrona i Region Blekinge. Där framgår att sjukhuset vid besökstillfället i september endast hade haft normalläge under tio dagar sedan årsskiftet. Varken intervjuade ledningssjuksköterskor eller läkare ansåg vid besöken att regionen arbetar aktivt med att komma till rätta med vårdplatsbristen. På en avdelning uppgav personal att en del patienter placeras i en korridor utanför ringledningssystemet. För att tillkalla hjälp får de i stället en bjällra att ringa med.

Senast i månadsskiftet januari-februari ska de två regionerna redovisa sina vidtagna eller planerade åtgärder på problemen. Om bristerna inte åtgärdas kan Ivo fatta beslut om viten.

Läs också: En miljard till nya vårdplatser – det här har pengarna faktiskt gått till

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev