Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

4 000 timmars övertid på två sjukhus

Publicerad: 12 december 2012, 10:01

Läkare i Landstinget Västernorrland har jobbat för mycket övertid, anser Ångermanlands läkarförening. Nu anmäls landstinget till Arbetsmiljöverket.


Enligt Ångermanlands läkarförening har Landstinget Västernorrland brutit mot arbetstidslagen under 2010–2011 och har överskridit den tillåtna övertidsgränsen på 200 timmar per år och individ. Totalt ska det handla om 4 221 timmars otillåten övertid vid Örnsköldsviks och Sollefteå sjukhus. Därför har läkarföreningen gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Enligt läkarföreningens ordförande Bo-Göran Widman är grunden till problemet att för få läkare delar på jourerna. Läkarföreningen har bland annat velat att AT-läkare ska göra två jourpass per månad, men ska inte ha fått gehör för det.

– Läkarföreningen har presenterat förslag för arbetsgivaren för hur man ska lösa det här. Men arbetsgivaren har meddelat att man inte vill genomföra våra förslag, säger Bo-Göran Widman.

Landstinget Västernorrlands förhandlingschef Harald Englund uppger att anmälan har sin grund långt bak i tiden. I Örnsköldsvik har det länge varit brist på framför allt röntgenläkare, medan antalet familjeläkare har varit för få i Sollefteå.

– Vi har försökt med rekryteringsinsatser och lyckats med dem i Örnsköldsvik, men i Sollefteå har vi fortfarande brist, säger han.

Samtidigt finns det enligt Harald Englund enskilda läkare som vill jobba mycket övertid och det vill landstinget tillåta eftersom det är billigare än att ta in stafettläkare.

– Frågan är om att vi har rätt att tillåta läkare att jobba 250 timmar övertid per år eller inte, vilket ska gå om det finns särskilda skäl. Det är det som det har varit tjafs om, säger Harald Englund.

Harald Englund välkomnar att ärendet kan komma att prövas. Då kan det bli tydligare vad som kan räknas som särskilda skäl och när det är tillåtet för läkare att arbeta 250 timmar övertid per år.

– För vissa personer kan vi ändå vara ersättningsskyldiga och där hoppas jag att vi ska komma överens med läkarföreningen om en uppgörelse, men vissa övertider tycker vi inte att vi är ersättningsskyldiga för, säger Harald Englund.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev