Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Anställda hyllar sextimmarsdag

Publicerad: 13 februari 2015, 13:50

Foto: Thinkstock.

På ortopedoperation i Mölndal är arbetsdagen kortare – och orken större.


– Jag trodde inte att det var sant! Och jag trodde inte att det skulle bli verklighet, men det blev det! säger undersköterskan Agneta Johansson, vid operation 1 på ortopeden vid Mölndals sjukhus, till Sveriges Televisions Västnytt.

Hon är en av ett hundratal undersköterskor och sjuksköterskor som nu får prova på sex timmars arbetsdag i ett försök som ska pågå i två år. Operationspersonalen jobbar i två skift, ett från 7.00 till 13.00 och ett från 12.30 till 18.30. Förhoppningen är att det ska öka effektiviteten och därmed korta vårdköerna.

Sedan projektet blev känt ska det inte ha varit svårt att rekrytera den personal som krävs för att bemanningen ska gå ihop.

– Men operationssjuksköterskor är alltid svårt att rekrytera, de är en bristvara i hela Sverige, säger Marina Henriksson, tillförordnad vårdenhetschef, till Västnytt.

Enligt Vårdförbundet har modellen fått positiv respons och alla inblandade verkar piggare och arbetet flyter på bättre. Något som också talar till fördel för den andra stora målsättningen med projektet: Att minska personalomsättningen.

Undersköterskan Agneta Johansson berättar för Västnytt att arbetet tidigare var både tungt och stressigt och att hon därför inte orkade arbeta heltid och gick ner i tid. Nu är hon väldigt nöjd.

– Det har fallit väl ut. Vi orkar mer och vi hinner mer och framförallt orkar vi mer hemma, det känns fantastiskt bra, säger hon till Västnytt.

Även operationssjuksköterskan Clive Tait är positiv och vill att projektet permanentas redan nu.

– Det blir ett bättre flöde på operationerna, det känns som att jobbar smidigare och på ett effektivare sätt och det fungerar jättebra, det är väldigt positivt, säger han till Västnytt.

Projektet

■ Lönen är densamma som vid heltid.
■ Deltagarna arbetar sex timmar per dag fyra dagar i veckan. Den femte dagen är en vanlig åttatimarsdag vilket gör att arbetsveckan blir 32 timmar lång.
■ Facken och arbetsgivaren har avtalat bort matrasten för deltagarna i projektet.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev