Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Ansträngt i Västra Götaland

Publicerad: 29 januari 2013, 16:27

Ovanligt många söker vård vid sjukhusen i Västra Götalandsregionen, och på Sahlgrenska och Näl har stabsläge införts. På Säs har operationer ställts in under morgondagen.


Under dagen har stabsläge införts inom NU-sjukvården och på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Orsaken är ett ovanligt stort inflöde av patienter till akutmottagningen.

Enligt ett pressmeddelande på Norra Älvsborgs Länssjukhus hemsida sökte 225 patienter akut vård under måndagen. Det är den högsta siffran någonsin, och stabsläget inträdde klockan 15.00 i dag.

– Vi har ett fortsatt stort inflöde på akuten med många väntande. Klockan 15.00 hade akutmottagningen ett 30-tal medicinpatienter och ett 20-tal kirurgpatienter. Antalet överbeläggningar på vårdavdelningarna uppgick till 44 enbart inom område medicin, säger Ulla-Britt Rosander, medicinområdets verksamhetschef, i pressmeddelandet.

Det är oklart varför så många patienter söker till akutmottagningen just nu, och ingen särskild patientgrupp är överrepresenterad. Men läget förvärras på grund av kräksjuka.

– För att undvika smittspridning vill vi uppmana allmänheten att inte besöka anhöriga på sjukhuset i onödan, säger Ulla-Britt Rosander.

Sjukhusets pressansvarige, Maria Arup, säger till Dagens Medicin att det kommer ny information om läget på sjukhuset under kvällen.

– Vi har satt in resurser, och förhoppningen är att det har lättat senare i kväll. Vi går ut med en samlad bild imorgon bitti.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset har det varit stabsläge sedan 10.30 i morse, vilket innebär att en extra vårdavdelning har öppnats.

– Det är ansträngt läge, därför öppnar vi upp den här vårdavdelningen i beredskap. Så fort vi gör det kallar vi det för stabsläge för att kunna ha extra koll. Vi håller kontinuerliga möten och ser över situationen, säger Carina Larsson, pressjour på sjukhuset, som beskriver situationen som ”extraordinär”.

Även Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, har ett högt inflöde av patienter.

– Vinterkräksjukan är den utlösande orsaken. Vi har ställt in planerade operationer under morgondagen för att ha plats, säger Bengt-Åke Johansson, pressjour på Säs.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev