Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

”Användandet av hyrpersonal riskerar att äta upp vården inifrån”

Publicerad: 8 september 2015, 12:14

Landstinget Blekinge fattade i går beslut om att omgående stoppa inhyrning av vårdpersonal. Kalle Sandström (S) är landstingsstyrelsens ordförande.

Foto: Landstinget Blekinge

Skenande kostnader och bristande vårdkvalitet får Västra Götaland och Blekinge att stoppa inhyrning av vårdpersonal.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Blekinge

Under måndagen beslutade landstingsstyrelsen i Blekinge att omgående sätta stopp för användandet av hyrpersonal. Orsaken till beslutet är de ökande kostnaderna för framför allt hyrläkare inom primärvård, psykiatri och vid Blekinge sjukhus.

Det är dock inget absolut stopp, utan det finns utrymme för förvaltningscheferna att bevilja inhyrd personal i särskilda fall. Kalle Sandström (S), landstingstyrelsens ordförande i Blekinge, menar att det inte finns några enkla lösningar på problemet.

– Som det ser ut i dag har användandet av hyrpersonal blivit allt mer etablerat och accepterat i vården, och det riskerar att äta upp sjukvårdens ekonomi och organisation inifrån. Med hyrstoppet blir fler personer inblandade i processen och jag ser det som en viktig politisk signal, säger Kalle Sandström till Dagens Medicin.

Förhoppningen är att inhyrningsstoppet ska hindra Landstinget Blekinge från att gå med underskott vid årets slut.

Västra Götalandsregionen har lyckats minska sina kostnader för stafettläkare, däremot skjuter kostnaderna för hyrsjuksköterskor i höjden. Mellan 2013 och 2014 ökade utgiftsposten med över 100 procent, från 33,5 miljoner kronor till 70,1 miljoner kronor.

Men för regionen handlar stoppet av inhyrningen framför allt om vårdkvaliteten.

– Det är inte så att hyrpersonalen gör ett dåligt jobb, men vi vet att kontinuitet i vården är mycket viktigt och det som patienterna skattar mycket högt. Det är också viktigt för personalens arbetsmiljö, säger Marina Olsson, personaldirektör i Västra Götlandsregionen, till Dagens Medicin.

Hyrstoppet inom Västra Götalandsregion börjar gälla den 1 oktober och kommer att ske som en successiv nedtrappning. Det är en del av regionens  långsiktiga arbete med att minska beroendet av inhyrd personal.

– Vi måste se över våra behov. Det är inte omöjligt att det kan finnas mindre verksamheter som kan ha behov av inhyrd personal i framtiden, säger Marina Olsson.

SANNA BJÖRKMAN

Ämnen i artikeln:

Landstinget Blekinge

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev