onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Årets brobyggare stöttar föräldrar på deras eget språk

Publicerad: 16 mars 2021, 15:08

”Vi sprider information om hur man kan förebygga smittspridning. Folk ringer oss och vill nå vården eller 1177, så därför fick vi uppdraget”, säger Ubah Abdisamad, doula och kulturtolk.

Foto: Skärmdump

Föreningen tidigt föräldrastöd i Göteborg är årets Brobyggare. ”Ett fantastiskt erkännande för våra kulturtolkar”, säger Bodil Frey, verksamhetsledare.

Ämnen i artikeln:

VårdarenanFörlossningsvårdCovid-19Danderyds sjukhus

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Föreningen arbetar bland annat med 35 doulor med olika språk, som stöttar ungefär 230 kvinnor om året vid förlossningen. De ordnar också förlossningsförberedande kurser på kvinnornas modersmål, liksom kurser i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter på olika språk.

Föreningen hade också ett uppdrag från Angereds Närsjukhus och Angereds Stadsdel under förra året att sprida information om covid-19 på cirka 20 olika språk via kulturtolkar. 

– Vi sprider information om hur man kan förebygga smittspridning. Folk ringer oss och vill nå vården eller 1177, så därför fick vi uppdraget, säger Ubah Abdisamad, doula och kulturtolk. 

Motiveringen lyder: För att på ett innovativt och flexibelt sätt öka tillgängligheten till jämlik hälso- och sjukvård för nyanlända kvinnor och bidra till en hälsofrämjande start i livet för barn i en utsatt grupp och deras föräldrar. Föräldrastödet har potential att generera många fördelar för både individ och samhälle.

Isadora Telford tar emot priset för Munvårdsgruppens räkning

Foto: Skärmdump

Hedersomnämnandet går till Munvårdsgruppen vid Danderyds sjukhus med motiveringen: 

För ett strålande exempel på multiprofessionellt och systematiskt samarbete inom ett område som är så centralt för individen både gällande livskvalitet och hälsa, men som ofta försummas.

– Det känns helt fantastiskt. Jag och gruppen som består av sex undersköterskor är otroligt glada, säger Isadora Telford, specialistlogoped

Bakom priset står Dietisternas Riksförbund, Fysioterapeuterna, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Farmaceuter, SRAT, Svensk Sjuksköterskeförening och Dagens Medicin

Årets brobyggare

Årets brobyggare i hälso- och sjukvården är ett initiativ för att uppmärksamma vikten av gott samarbete till nytta för patienten. Priset ska uppmärksamma och belöna insatser som främjar samverkan mellan såväl olika yrkesgrupper som huvudmän och understryker vikten av teamarbete mellan alla relevanta hälso- och sjukvårdsprofessioner och patienter och närstående.

Till vinnaren utgår, förutom ära och diplom, en fortbildningscheck om 30 000 kronor för deltagande i Dagens Medicin Agendas seminarier.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev