Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Arkitektur gav lugnare patienter

Publicerad: 3 december 2012, 10:40

Foto: Photos.com

Färre bältesläggningar och tvångsinjektioner är resultatet efter att psykiatrin i Göteborg flyttades till nya byggnader.


Miljön i den nybyggda psykiatribyggnaden vid Östra sjukhuset i Göteborg har lett till färre våldsamma och aggressiva situationer. Det visar en studie som Vetenskapsradion i Sveriges Radio nu rapporterar om.

När den nya psykiatribyggnaden skulle ritas försökte man bygga bort sådant som kan leda till trängsel och oljud, bland annat genom ljuddämpade rum och genom att avdelningarna delats upp i mindre grupper.

– Om jag jämför med lokalerna vi hade innan på Lillhagens sjukhus är det en väldigt stor skillnad. Där var det långa korridorer och när man kom in på en avdelning var det ofta stimmigt. När vi då hade flyttat in i det här huset, det första som slog de flesta av oss det var att det var tyst och lugnt, säger Lennart Bogren är överläkare i psykiatri, till Vetenskapsradion.

Patienterna har även fått mer tillgång till dagsljus och trädgårdar.

– Här är det kanske framför allt som forskningen har varit som starkast, att just naturen betyder väldigt mycket, att kunna ta del av grönska och sådant, säger Stefan Lundin, doktorand vid Chalmers och en av arkitekterna bakom den nya psykiatribyggnaden, till Vetenskapsradion.

En studie visar att miljön har blivit lugnare och tryggare, och att tvångsåtgärder som bältesläggning och tvångsinjektioner har minskat med 21 procent respektive 44 procent jämfört med de tidigare lokalerna.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev