Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Bättre dialog runt vård-it med ny föreskrift

Publicerad: 2 juli 2014, 05:00

Nu får vård, beställare och leverantörer av vård-it god hjälp att förstå varandra. Läkemedelsverkets nya regelverk är här.


På uppdrag av regeringen har Läkemedelsverket tagit fram nya föreskrifter för nationella medicinska informationssystem, till exempel dosordinationssystem, Nationell patientöversikt (NPÖ) och receptexpeditionssystem.

En nyordning har varit efterfrågad av vård- och apotekspersonal, i synnerhet efter allt krångel som var med Pascal för två år sedan. Det skyndade också på utvecklingen av de nya föreskrifterna, förklarar Alf Öhman, utredare vid Läkemedelsverket.

– Det finns en stor frustration i vården över att inte veta vem som är tillverkare av olika it-system och vart man ska vända sig vid avvikelser och frågor om programmen.

Nu är det tydliggjort. Från och med 1 juli står ett dussintal nationella medicinska it-system under tillsyn av Läkemedelsverket enligt samma regelverk som medicintekniska produkter. Tillsynen gäller bara programmen, inte innehållet.

Föreskrifterna är också gjorda för att fungera som en tolk mellan beställare och tillverkare. Där framgår vem som har ansvaret för it-programmen i alla olika faser, från kravställan och utveckling till installation och underhåll.

Beställarna kan hänvisa till krav i föreskrifterna för att tydliggöra vad det är man vill ha angående exempelvis tillförlitlighet, användarvänlighet och anpassning till lagen.

– Vi hoppas att föreskrifterna blir ett stöd för alla parter och att alla blir vinnare, säger Alf Öhman, som under utvecklingen av regelverket fått många positiva reaktioner.

Relaterat material

Chefläkare ser allvarliga risker med Pascal

”Nya verktyget Pascal är en stor katastrof”

Socialstyrelsen varnar för risker med Pascal

Fler chefläkare varnar för Pascal

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev