Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Beslutet om HPV-vaccin dröjer

Publicerad: 12 juni 2007, 12:42

Socialstyrelsen anser att lands­tingen gör rätt i att avvakta med att vaccinera unga flickor mot livmoderhalscancer. Men besked om huru­vida vaccinationerna ska ingå i det allmänna vaccinations­programmet dröjer.


Landstingsdirektörerna anser att enbart de flickor som börjar närma sig 18 år bör komma ifråga för att få vaccination mot det virus som kan orsaka livmoderhalscancer, humant papillomvirus, HPV.

Sedan en månad ingår vaccinet Gardasil, som skyddar mot HPV, i läkemedelsförmånen för unga kvinnor 13–17 år. Det innebär att landstingen ska betala en del av kostnaderna. Men landstingen vill avvakta med att ge subvention tills staten garanterar att de får ekonomisk ersättning för detta.

Anders Tegnell, chef för Social­styrelsens smittskyddsenhet, har förståelse för att landstingen är avvaktande till att vaccinera och ser inga större risker med detta förhållningssätt.

Men en 15-åring som gör sexuell debut kan ju bli smittad om hon inte är vaccinerad?

– Jo, rent teoretiskt är det möjligt men det är svårt att veta vilka individer som kan råka ut för det. Risken vid en enstaka sexuell kontakt är relativt liten. Det är jättesvårt att räkna ut vilka teoretiska skillnader det finns om man börjar vaccinera i dag eller om ett halvår. De skillnaderna är väldigt spekulativa, svarar Anders Tegnell.

Beslutet kommer att försenas
Ett beslut om huruvida HPV-vaccinet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet skulle enligt planerna vara klart under hösten men kommer nu tidigast till årsskiftet eller under våren 2008.

– De hälsoekonomiska beräkningarna har varit svårare än vi trodde, därför tar det längre tid, säger Anders Tegnell.

Landstingen utarbetar nu särskilda beslutsstöd till sjukvården som ska ge den hjälp att bemöta patienter som vill skydda sig mot HPV och få vaccinationen subventionerad genom högkostnadsskyddet.

– Vi kommer att få detta stöd klart först i höst. Till dess får sjukvården hantera det på bästa sätt, säger Henrik Almkvist, chefläkare vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Stockholms läns landsting.

Han tycker att en avvaktande hållning till HPV-vaccinationer är det enda rätta.

– Av flera skäl. Skyddet är bara 70 procent och vaccinationen räcker bara i fyra år. Sedan kan man diskutera kostnaden samt ifrågasätta om det är rätt att göra massvaccineringar med ett nytt vaccin. Eftersom cancerfrekvensen ändå sjunker har HPV-vaccinationer ingen hög prioritet, säger Henrik Almkvist.

Länkar till vårdcentraler
Även i Västra Götalandsregionen har sjukvårdsstaben givit sjuk­vården order om att avvakta.

– Även om LFN har beslutat att vaccinet ska subventioneras så är det vi i landstingen som avgör hur vi vill bedriva vår vård, säger Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjuk­vårds­direk­tör i Västra Göta­lands­regionen.

Han reagerar mot att Sanofi Pasteur MSD Sverige i sin mark­nads­föring av HPV-vaccinet Gardasil har länkar till två av regionens vård­cent­raler.

– Detta är helt oacceptabelt. Jag förutsätter att dessa länkar tas bort, säger han.

Hemsidan för Gardasil inne­håller även länkar till vårdcentraler i andra delar av landet.

Enligt Einar Vollan, vd för Sanofi Pasteur MSD Sverige, har de vårdcentraler och mottagningar som länkats till Gardasils hemsida själva anmält sig till denna.

Läs även debattartikeln: Landstingen och industrin gör självmål om HPV-vaccin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev