Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Blekinge sparar bort chefstjänst

Publicerad: 7 februari 2011, 15:14

Efter 2010 års mångmiljonunderskott presenterade Landstinget Blekinge i dag, måndag, några första sparåtgärder. Personalstyrkan kommer att minskas, flera investeringar stoppas och en hög chefstjänst försvinner.


Tjänsten som hälso- och sjukvårdsdirektör tas bort, skriver landstinget i ett pressmeddelande. Divisionscheferna blir i stället underställda landstigsdirektören, enligt ett beslut från dagens landstingsstyrelsemöte.

Andra sparåtgärder som presenterades var investeringsstopp för fastigheter, IT och medicinteknik förutsatt att det inte hotar patientsäkerheten. Inga nya verksamheter kommer heller att startas och pågående projekt och konsulttjänster kommer att avbrytas om det inte innebär merkostnader för landstinget.

Om två veckor, den 21 februari, ska nästa del av landstingets sparpaket presenteras. Landstingsdirektör Jan Svanell, som nyligen sade upp sig från sin tjänst, ska då presentera ett förslag på en förändrad divisionsindelning och förändringar i hälso- och sjukvårdsstaben.

Den nuvarande hälso- och sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson kommer i och med att hans tjänst försvinner att erbjudas andra arbetsuppgifter i landstinget. Det tidigare beslutet om personalneddragningar står däremot fast.

– Inriktningen för hälso- och sjukvården i Blekinge ligger fast. För att minska kostnaderna måste planerade och beslutade förändringar genomföras. Det gäller till exempel minskning av personalstyrkan, koncentration av vårdverksamhet till Karlskrona eller Karlshamn och förändringar av omhändertagande i det akuta skedet, säger landstingsrådet Kalle Sandström (S) i pressmeddelandet.

Relaterat material

Landstingsdirektör hoppar av

Räknade fel med 105 miljoner

"Landstinget Blekinge ska fortsätta ge sjukvård"

Inga uppsägningar i Blekinge

Landstinget Blekinge ska spara 137 miljoner kronor nästa år

Inga fler nyanställningar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev