Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Blev uppsagd per telefon

Publicerad: 28 augusti 2009, 09:55

Ambulansöverläkaren Åke Dillström fick ett trist meddelande på sin mobiltelefon. Det var en chef som ringde – och sade upp honom.


Åke Dillström, anestesiöverläkare vid Oskarhamns sjukhus, har ägnat en mindre del av sin arbetstid åt ambulanssjukvården, ungefär tre timmar per vecka.

Det handlar om att uppdatera de personliga delegeringar som sjuksköterskor och undersköterskor har i ambulanserna. De får ge upp till ett 50-tal läkemedel utan att först kontakta läkare, samt intubera, sätta nackkragar och utföra en mängd andra åtgärder på delegation från läkare.

Åke Dillström har varit ansvarig för att uppdatera dessa delegeringar, som gäller ett år i taget. Dessutom ingår det i uppdraget att vara nåbar dygnet runt, året runt.

– Det kan handla om att en sjuksköterska vill ge mer morfin än vad hon har delegation att göra, säger Åke Dillström.

Men i och med en omorganisering av ambulanssjukvården behövs inte längre en ambulansöverläkare i Oskarshamn. Åke Dillströms uppdrag drogs in, vilket han meddelades per sitt mobilsvar i januari i år av chefen för Länssjukhuset i Kalmar, Jonas Rastad.

– Det är alltså en person som jag aldrig har träffat eller ens talat med i telefon, säger Åke Dillström, som berättar att han per mejl har bestridit uppsägningen till både Jonas Rastad och hälso- och sjukvårdsdirektör Ragnhild Holmberg.

– Men jag har inte fått något svar från dem. Det är dåligt hanterat, säger Åke Dillström.

Sjukhusdirektören Jonas Rastad anser att uppsägningen har gått korrekt till.

– Jag sökte Åke Dillström sex gånger per telefon då han var i tjänst utan att komma i kontakt med honom. Sedan berättade jag vad mitt ärende gällde och skickade även uppsägningen via mejl, säger han.

Att Åke Dillström har bestridit uppsägningen är ”inte relevant”, enligt Jonas Rastad.

– Jag anser att den har gått korrekt till, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev