Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Brist på läkarexpeditioner oroar Läkarförbundet vid NKS

Publicerad: 4 december 2017, 06:30

Yvonne Dellmark.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

NY VERSION När all verksamhet flyttat in i Nya Karolinska Solna kommer det – lågt räknat – att fattas 1 200 administrativa kontorsplatser.


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetNya Karolinska Solna, NKSStockholms läns landsting

Uppgifterna kommer ur en rapport från Stockholms läns landsting, SLL, som TV4 Nyheterna tagit del av. Där framgår också att landstinget tänker hyra kontorsplatser till en kostnad av 60 miljoner kronor per år för att lösa situationen. Lokalbristen exemplifieras i tv-kanalen också med att det endast finns en enda dator i anslutning till en av sjukhusets operationsavdelningar, och att den oftast är upptagen.

Enligt Yvonne Dellmark, ordförande i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening, är bristen på 1 200 platser också en beräkning i underkant.

– För det förutsätter bland annat flexkontorslösningar där man kan dela på arbetsplatser och att man flyttar ut vård med personal från sjukhuset. Så i dag saknas det fler, om man skulle flytta all befintlig verksamhet, säger hon till Dagens Medicin.

Och bristen på kontorsplatser i Nya Karolinska Solna, NKS, märks av. En del läkare som jobbar på vårdavdelningarna i NKS har sina administrativa lokaler på det gamla sjukhusområdet Norrbacka, en utomhuspromenad därifrån. En del av dem kan också ha sin mottagning i det gamla ALB-huset, drygt 900 meter bort. För att lösa logistiken och för att kunna utföra sitt arbete packar läkarna helt sonika en ryggsäck.

– Det är ingen bra arbetsmiljö, säger Yvonne Dellmark lakoniskt.

Och administrativt arbete är inte något som kan rationaliseras bort. För läkarna handlar det – utöver att föra journal – även om att ha möjlighet att ägna sig åt sin forskning, att förbereda utbildning samt att läsa på om patienter inför operation och mottagning.

– Alla de bitar som i dag måste utföras i det här virrvarret, säger Yvonne Dellmark.

Lösningen med att landstinget hyr lokaler skulle, enligt Yvonne Dellmark, medföra en viss förbättring jämfört med dagens situation. Men det är inte en optimal lösning och den förutsätter fortfarande att läkare och andra yrkesgrupper måste förflytta sig mellan olika lokaler. Själv önskar hon att landstingsledningen i stället lyssnat på professionsföreträdare som i planeringen av det nya sjukhuset hela tiden påpekat behovet av administrativa platser.

– Men nu står vi här i ett nytt hus, med samma arbetsätt som tidigare, samma it-system och ingenstans att utföra vårt administrativa uppdrag.

Yvonne Dellmark hoppas att den akademiska miljö som tidigare utmärkt Karolinska universitetssjukhuset ska komma tillbaka när lokalfrågan är löst. Som det ser ut nu har den försvunnit.

– När kollegor inte möts spontant, lunchdiskussionerna uteblir, vi passerar olika kaffeautomater vid olika tidpunkter och forskande kollegor väljer att sitta hemma för att få arbetsro så förloras den.

Paul Lindquist, moderat fastighetslandstingsråd i SLL, tycker att kritiken från Läkarföreningen ska tas med en nypa salt.

– Vi har ett gigantiskt sjukhus, så det är klart att det blir avstånd när man rör sig mellan olika funktioner. Lösningen med att hyra lokaler i direkt anslutning till sjukhuset handlar om en promenad på 110 meter mellan hissarna, säger han till Dagens Medicin.

Enligt Paul Lindquist kommer det också att finnas totalt 700 datorarbetsplatser på NKS när sjukhuset är fullt öppnat. Snabb jourdokumentation ska kunna göras på plats. Andra uppdrag, exempelvis forskning, kommer dock även fortsättningsvis att skötas i det angränsande huset, förklarar han.

Du har tidigare sagt att lösningen med att hyra platser skapar en flexibilitet. Hur sannolikt är det att behovet skulle minska med 1 200 platser?

– Det är klart att 1 200 platser inte kommer att försvinna. Men sjukhusets ledning har ambitionen att införa ett nytt arbetssätt där mer administration görs närmare patienten. Så det är inte osannolikt att behovet av administrativa platser kommer att minska något.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev