Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Personnytt

Dahlqvist i nytt matkrig

Publicerad: 2 april 2008, 08:19

Knappt har hon fått rätt av en myndighet innan striden tas upp med nästa. Nu har läkaren och förespråkaren av kolhydratfattig kost, Annika Dahlqvist, rykt ihop med Livsmedelsverket.


I januari slog Socialstyrelsen fast att Annika Dahlqvists kostråd till patienter med diabetes typ-2 inte stod i strid med vetenskapen. Nu är det i stället Livsmedelsverket som kritiserar den kontroversiella läkaren.

På sin blogg har Annika Dahlqvist ställt sig bakom ett öppet brev från organisationen Corpus-Livlinan, där skolor och daghem bland annat uppmanas att servera barnen riktigt smör och fet mjölk i stället för lättprodukter.

Brevet har fått Livsmedelsverket att ilskna till, och myndigheten skriver på sin hemsida att den är ”starkt kritisk” till innehållet i brevet.

Livsmedelsverket anser att mycket i brevet saknar vetenskaplig grund och är vilseledande.

Även Dietisternas riksförbund går till storms mot brevet och hävdar i en skrivelse till generaldirektörerna för både Socialstyrelsen och Livsmedelsverket att det aktuella brevet innehåller osakligheter, samt kräver att de båda myndigheterna klargör hur de ser på kostråden i brevet.

Annika Dahlqvist själv står på sig och hävdar att hennes omstridda kostråd är riktiga och myndigheternas felaktiga.

– Jag har mycket bättre vetenskaplig grund för mina påståenden än vad de har för sina. Det här att de rekommenderar lättmjölk och lättmargarin till barnen – det finns ingen som helst vetenskaplig grund för att barn mår bättre av det. Tvärtom, barn som äter smör och dricker helmjölk blir både smalare, friskare, klokare och gladare, säger Annika Dahlqvist till TT.

Redan i december 2005 anmälde två dietister Annika Dahlqvists kostråd för diabetespatienter till Socialstyrelsen. I januari i år konstaterade Socialstyrelsen att Annika Dahlqvists råd inte stod i strid med vetenskap och beprövad metod.

Läs mer:

Annika Dahlqvists blogg
Livsmedelsverkets kritik
Brevet med kostråd till skolor och daghem

Fler länkar:

Livsmedelsverkets kostråd
Svenska näringsrekommendationer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev