Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Personnytt

Danska strejken i gång

Publicerad: 16 April 2008, 08:49

Danska strejken i gång

Vid midnatt inleddes den danska vårdstrejken. Men mer än var fjärde varslad sjuksköterska kommer inte att kunna strejka, eftersom de behövs för att upprätthålla nödberedskap.


Enligt det danska sjuksköterskefacket Dansk sygeplejeråd  handlar det om nästan 8 000 sjuksköterskor på 448 av 1 989 sjukhusavdelningar över hela landet som måste gå till jobbet som vanligt trots att de är uttagna i strejk.

Bemanningen på de aktuella avdelningarna är så låg att det är omöjligt att strejka om den nödberedskap som krävs för att klara den akuta vården ska upprätthållas.

Totalt är runt 2 400 sjukskötersketjänster på de offentliga sjukhusen obesatta, vilket är mer än en fördubbling på två år.

– Det överraskar mig likväl att bemanningen på många sjukhus är så dålig att många av mina medlemmar inte kan strejka, säger Connie Kruckow, ordförande för Dansk sygeplejeråd, till tidningen Politiken.

Enligt de danska regionernas samarbetsorganisation Danske Regioner är en förklaring till bemanningsproblemen att 60 procent av sjuksköterskorna jobbar deltid. Detta avisas dock av Connie Kruckow, som säger att även deltidsarbetande sjuksköterskor tar på sig övertidsarbete och att den genomsnittliga veckoarbetstiden är 35,5 timmar.

Relaterat material

Danska sjuksköterskor strejkar

Danska sjuksköterskor kan hindras från att strejka

Svenska sjuksköterskor uppmanas undvika Danmark

Danska sjuksköterskor gör sig redo att strejka för högre löner

Allt om Vårdförbundets strejk här på dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev