Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Den sociala rollen underskattad för sprutbytesprogram

Publicerad: 28 januari 2008, 14:03

Över hälften av alla besök på mottagningen för Malmös sprutbytesprogram är av social karaktär. Det visar en ny doktorsavhandling. Kontakten med vårdpersonalen tros bidra till att missbrukare bland annat testar och vaccinerar sig mot smittsjukdomar.


- De sociala besöken verkar viktigare ur ett smittskyddsperspektiv  och när det gäller hälsa i vid mening, säger Nils Stenström, som nyligen disputerat med en avhandling på ämnet vid Mittuniversitetet i Östersund.

Han har studerat hur injektionsmissbrukare använt sig av sprutbytesprogrammet i Malmöregionen mellan 1983 och 2003. Studien har inkluderat 3 660 individer och 177 700 besök på mottagningen.

Resultaten ger inget stöd för det vanliga folkhälsoargumentet för sprutbytesprogram - att tillgång till sterila sprutor och kanyler ska minska hiv och hepatitsmitta.

Samtidigt har man funnit att smittorisken inte ökar - trots att missbrukare inte förser sig med den mängd sterilt material som skulle krävas för att täcka deras missbruk.

- Mängden hiv-fall i detta område är extremt lågt, så egentligen är det ingen smittspridning att tala om, säger Nils Stenström.

Men besöksdata har visat att ju längre missbrukare deltagit i programmet desto oftare besöktes mottagningen. Den grupp som snabbt utvecklades till frekventa besökare utnyttjade också mottagningens övriga hälsoservice till högre grad, så som testning för smitta, vaccinationer och hälsokontroller.

Men vid nästan hälften av alla besök skedde ingen sprutbyte eller hälsovård vilket understryker sprutbytesprogrammets viktiga sociala roll i missbrukarvård.

Detta tyder på att sambandet mellan smittrisker, sprutbyte och riskbeteende är mer komplext än man tidigare trott.

Carolina Hawranek

Sprutbyte vid Intravenöst Narkotikamissbruk: En longitudinell studie av deltagarna i sprutbytesprogrammet i Malmö

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev