torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

”Det behövs både det kliniska och tekniska perspektivet”

Publicerad: 19 november 2021, 10:48

Johanna Kurzwelly, läkarstudent i Göteborg

Foto: Privat

Johanna Kurzwelly, läkarstudent i Göteborg, är en av fem i Team Imedgine som tagit fram en helgkurs för läkar- och ingenjörsstudenter intresserade av vårdinnovation.

Ämnen i artikeln:

ChalmersInnovationGöteborgs universitetToppnyheter E-hälsa

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Vilka är ni och varför en kurs tillsammans med ingenjörer?
– Vi är två ingenjörsstudenter, två ST-läkare och så jag, som är läkarstudent. Det behövs både det kliniska och tekniska perspektivet för att tackla framtidens utmaningar i vården och vi vill skapa en plattform för kontakt och synergier redan under grundutbildningen.  

Är det några som anmält sig?
– Ja, vi fick in 110 anmälningar till 30 platser! De som var läkarstudenter gick allt från termin ett till elva, och vi fick även mejl från yrkesverksamma läkare och ingenjörer som var intresserade. 

Vad har man för nytta av kursen?
– Den ska ge konkreta verktyg för att kunna ta sig an utmaningar i vården. Det blir bland annat föreläsningar om AI, om hur man skalar upp innovationer och en workshop om hur man jobbar med behovsdriven innovation. Jag är själv taggad att ta del av innehållet och lära mig mer om verktygen.

Kan du ge ett konkret exempel på det där med behovsdriven innovation?
– Ja, att till exempel optimera operationstider, som är en dyr och komplicerad flaskhals för sjukhusen. För att få snabbare flöden, öka patientnyttan och skapa flexiblare patientscheman måste man bland annat titta på hur den kliniska vardagen ser ut och hur information hanteras, då kan man upptäcka vilka problem man kan vrida på och vad som kan förbättras.  

I Team Imedgine ingår förutom Johanna Kurzwelly, Chalmerstudenterna Johan Hodges-Dexner och David Johnsson och ST-läkarna Maria Sakalaki och Sara Hansson.


Läs också: Innovations- och teknik-ST: ”Det känns som det går att förändra”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev