Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

”Det handlar inte om så mycket pengar”

Publicerad: 27 februari 2013, 15:42

Lotta Diegmann och Tobias Kongstad är båda AT-läkare vid vårdcentralen i Emmaboda.

Foto: Karl Nilsson/Bildbyrån

Bra att få omdömen i ett medarbetarsamtal. Men så mycket löneförhandling blev det inte, tycker AT-läkarna Lotta Diegmann och Tobias Kongstad.


I november 2012 var det dags för deras första löneförhandling som AT-läkare inom Landstinget i Kalmar län. De träffade studierektorn Thomas Lavergren på länssjukhuset.

– Det bästa var att få veta vad AT-ansvariga tyckte var ens styrkor och svagheter. Men det hade nog varit bättre om de varit med, säger Lotta Diegmann.

Studierektorn kunde, till exempel, inte närmare förklara en kritisk synpunkt som framfördes vid medarbetarsamtalet och som Lotta Diegmann tyckte var allvarlig.

– Jag ville veta varifrån kritiken kom, om det var från någon patient, säger hon.

Lotta Diegmann hade en känsla av att lönepåslaget var bestämt i förhand. Att de AT-ansvariga och studierektorn redan fattat ett beslut utifrån de sex kriterierna i under­laget för lönesättningen.

För hennes del blev det plus 700 kronor i månaden av 1 000 möjliga. Pengarna kom retroaktivt och till jul blev det drygt 4 000 extra före skatt.

Tobias Kongstad, som också är placerad på vårdcentralen i Emmaboda, tycker att det nya systemet för löneförhandlingar efter tolv månader är mycket bättre än det gamla. Då fick AT-läkarna själva på papperslappar samla ihop information från avdelningsläkare de arbetat med.

– Nu är det viktigaste för mig att få veta hur jag uppfattats, själva utvärderingen. Det handlar inte om så mycket pengar i förhandlingen, säger Tobias Kongstad.

Även han fick en viss negativ kritik utan att få någon närmare information om vad det gällde.

Tobias Kongstad lyckades pressa upp löneförhöjningen med en hundralapp, till 900 kronor. Han hänvisade bland annat till att han fått en artikel publicerad i Läkartidningen. Den handlade om en biverkan av en blodtrycksmedicin.

– Det gäller att ta fram argument som inte enbart är knutna till de objektiva bedömningsgrunderna, säger han.

Sylf i Kalmar har inte lyckats få igenom en förhandling om AT-läkarnas ingångslöner. Men det tycker Tobias Kongstad inte gör så mycket eftersom AT-läkarna är rätt likvärdiga när de börjar och ingångslönen numera påverkas av tidigare meriter.

Relaterat material

Få AT-läkare får chans att löneförhandla

Distansutbildning lösning  för nya läkarutbildningen?

Här laddar du ner hela AT-guiden

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev