Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Personnytt

Dödsdömd vårdpersonal fri

Publicerad: 24 Juli 2007, 12:59

Den palestinska läkare och de fem bulgariska sjuksköterskor som suttit i libyskt fängelse sedan 1999, dömda till döden för att medvetet ha smittat över 400 barn med hiv, har nu släppts.


En mycket segdragen internationell kontrovers ser ut att slutligen ha fått sin lösning. Tidigt i morse lyfte flygplanet med de sex nu frisläppta från Tripolis flygplats. Vid tiotiden landade de i Bulgariens huvudstad Sofia där de togs emot av tusentals jublande landsmän, däribland landets president, Georgy Parvanov, som omedelbart benådade de sex.

Historien började för nio år sedan då de fem bulgariska sjuksköterskorna och den palestinska läkaren arbetade på ett sjukhus i den libyska staden Benghazi. När en hiv-epidemi avslöjades på sjukhuset utpekades de sex som ansvariga. Över 400 barn hade genom blodtransfusioner smittats med hiv. I dag har fler än 50 av barnen dött i aids.

År 2004 dömdes samtliga sex utpekade till döden. Flera oegentligheter i samband med rättegången avslöjades dock, bland annat hävdade de sex att deras erkännanden framtvingats under tortyr, och förra året gjordes rättegången om. Domstolen kom dock till samma slutsats som under den första rättegången och läkaren och sjuksköterskorna dömdes åter till döden.

Dödsdomarna fastställdes av Libyens högsta domstol så sent som för två veckor sedan.
Efter intensiva diplomatiska förhandlingar mellan Libyen, Bulgarien och EU omvandlades dock dödsstraffen till livstids fängelse. Den främsta orsaken till de upphävda dödsdomarna uppgavs då vara att de anhöriga till de drabbade barnen accepterat skadestånd på en miljon dollar per barn.

Men nu har sjuksköterskorna och läkaren alltså släppts. Detta efter att EU:s utrikeskommissionär, Benita Ferrero-Waldner, tillsammans med den franska presidenthustrun Cècilia Sarkozy besökt Tripoli.

I utbyte mot frisläppandet har EU gått med på att återupprätta fulla diplomatiska förbindelser med Libyen samt öppna upp delar av den europeiska marknaden för Libyen, skriver den engelska nyhetskanalen BBC på sin sajt. Även pengar för att förbättra vården av barn med hiv och aids rapporteras ha varit en del i den uppgörelse som lett till frisläppandet.

I Sverige har såväl Vårdförbundet som Läkarförbundet engagerat sig starkt i frågan om frisläppandet av den fängslade och dödsdömda vårdpersonalen och Vårdförbundets ordförande, Anna-Karin Eklund, uttrycker i dag i ett pressmeddelande stor glädje över att de sex personerna nu slutligen frigetts.

– Beslutet att utlämna sjuksköterskorna till Bulgarien är mycket välkommet. För vårdpersonal som arbetar utomlands är det viktigt att kunna känna trygghet att utföra sitt arbete och att en rättssäker process kan garanteras, säger Anna-Karin Eklund.

Relaterat material

Vårdpersonal slipper dödsstraff

Dödsdomar mot läkare och sjuksköterskor fastställda

Fem sjuksköterskor dömda till döden i Libyen

Fackförbund kritiserar dödsdomar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev