Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Egen boss i köket ska ge friskare patienter

Publicerad: 6 april 2016, 09:44

Anna Persson Sol är mål­tids­ansvarig för internmedicin, avdelning 32 på Södersjukhuset, och den som bestämmer i köket.

Foto: Erik Simander

Maten är en del av vården. Med rätt mat i magen mår patienterna bättre och tillfrisknar snabbare. Specialutbildad måltidspersonal har tagit över köken på Söder­sjuk­huset.


Tidigare kallades hon köksassistent – men någon chef i köket hade hon inte. Numera är titeln mål­tids­ansvarig och Anna Persson Sol bestämmer i köket på internmedicin, avdelning 32 på Södersjukhuset.

– Jag gör beställningar av mål­tider och dagligvaror, håller ordning, diskar och plockar undan. En annan viktig del i arbetet är att göra egenkontroller på maten som serveras. Då kontrollerar jag vilken temperatur maten har. Om det finns tid över bakar jag kakor eller fikabröd, berättar hon.

Det var i fjol som sjukhuset införde måltidsansvariga i alla avdelningskök. De är även ett led i Sös satsning på vårdnära service. Maten och nutritionen ska ses som en väsentlig del i vården och påskynda tillfrisknandet, är tanken.

– Felaktig kost kan ju vara för­ödande för patienterna. Därför beslutade sjukhusledningen att satsa extra på att öka kompetensen på området, säger Linda Hagdahl, kostcontroller på Sös.

Hon är delansvarig för den utbildning som sjukhuset, tillsammans med Danderyds sjukhus, genomfört för måltidsansvariga och måltidsvärdar.

Kursen ger bland annat grundläggande kunskaper i näringslära, livsmedelssäkerhet, måltidsmiljö och kostens påverkan på olika sjukdomar.

Anna Persson Sol fick efter kursen ny titel och lite mer i lön. Men
annars är det mesta sig likt, tycker hon.

För att veta vilken mat som passar vid olika sjukdomstillstånd finns det riktlinjer på intranätet och hon kan alltid rådfråga en dietist eller kostcontroller.

Hon måste hela tiden hålla koll på vilka nya patienter som skrivs in och förhöra sig om vilken kost som passar deras hälsotillstånd och om de till exempel har sväljsvårigheter eller allergier.

– Vi har bra rutiner för det här, säger Anna Persson Sol.

Avdelningen har även startat ett nutritionsteam, där både måltids­ansvarig, undersköterska och sjuksköterska deltar, för att förbättra rutinerna och öka förståelsen för kost och nutritionsfrågor.

– Men som regel är det jag som jagar sjuksköterskor och under­sköterskor för att fråga vilka behov som finns.

Som måltidsansvarig deltar Anna Persson Sol inte i patientarbetet ute på avdelningen. Hon är mest i köket och i dagrummet där de friskare patienterna äter, hämtar mellanmål och fikar.

Att det finns en måltidsansvarig på avdelningen har inneburit att sjukvårdspersonalen släpper visst ansvar för sådant som rör köket.

– Jag känner att jag avlastar dem, jag ser ju att de har mycket att göra i patientarbetet. Ibland måste jag påminna dem om att jag i första hand är här för patientens skull, säger Anna Persson Sol.

Nyligen har en köksassistent anställts som tar hand om köket på kvällar och helger, när Anna Persson Sol är ledig.

– Annars kan det se för bedrövligt ut.

Utbildning i vår

Nu i april hålls en ny måltidsutbildning för måltidsansvariga och värdar vid Stockholms­sjukhusen.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev