Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Personnytt

Fick inte 6 000 mer i lön - sade upp sig

Publicerad: 11 Juni 2008, 07:31

Fem ST-läkare inom psykiatrin i Norrbottens läns landsting har sagt upp sig sedan de fått nej på sin begäran om löneökningar med 6 000 kronor i månaden.


Bakgrunden till lönekraven är att arbetssituationen, enligt ST-läkarna, har blivit ohållbar.
Tommy Wallgren är en av de fem ST-läkare som fått nog av den höga arbetsbelastningen inom psykiatrin i Norrbottens läns landsting. Sedan drygt två år är han ST-läkare inom vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus, mellan Luleå och Boden.

– Det har framstått som om vi ST-läkare är giriga som vill ha mer betalt. Men det handlar inte om pengar egentligen utan om att ge psykiatrin i Norrbotten rimliga arbetsförhållanden och patienterna den vård som de har rätt till, säger han.

”Oerhört ansträngande”

Enligt Tommy Wallgren har arbetsbördan under de senaste två åren bara blivit tyngre och tyngre eftersom det har varit svårt att rekrytera läkare.

Det är på grund av detta merarbete som de fem ST-läkarna till sist beslutade sig för att sätta hårt mot hårt och begära en löneökning från 34 000 kronor till 40 000 kronor i månaden.

Vilken respons hade ni väntat er när ni ställde era krav?
– Att landstingsledningen skulle inse att situationen inom psykiatrin är ohållbar och att det krävs högre löner om de vill ha oss kvar. Vi har en oerhört ansträngande situation och vi ST-läkare har arbetsuppgifter som motsvarar överläkaransvar. Det ska vi ha betalt för.

Hur fungerar ST-utbildningen om ni förväntas ta större ansvar än ni har utbildning för?
– Här har vi learning by doing. Vi får handledning om vi behöver, men det är ingen ST-utbildning så som Socialstyrelsen föreskriver, säger Tommy Wallgren.

ST-läkarna kräver alltså högre lön för att de är underbemannade och får ta ett stort ansvar – men det innebär inte att de är beredda att backa från lönekraven om dessa förhållanden skulle förändras till det bättre.

– Nej, vi backar inte. Norrbottens läns landsting måste erbjuda högre löner om de ska kunna rekrytera fler läkare till psykiatrin. Men landstingsledningen tycks tro att natur och friluftsliv ska fungera som lockbete för att få människor att flytta hit.

Har andra jobberbjudanden

För egen del är Tommy Wallgren, som är norrbottning och ogärna vill flytta, beredd att börja arbeta inom någon annan specialitet om hans lönekrav inte tillgodoses.

– Det är inga problem att hitta arbete. Fyra av oss fem som sagt upp oss, har redan konkreta erbjudanden om andra jobb.

Stefan Bergström, divisionschef för psykiatrin i Norrbottens läns landsting, ser ingen möjlighet att tillmötesgå ST-läkarnas krav.

– När fem välbetalda vill höja lönen så mycket motsvarar det en dryg sjuksköterskelön. Det skulle få väldiga konsekvenser för alla landsting. Det är bara att multiplicera 6 000 kronor med alla ST-läkare i landet, det blir stora pengar, säger han till Norrländska socialdemokraten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev