Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Flera oklarheter kring upphandling av sjukhusmat

Publicerad: 2 juli 2009, 08:44

Sveriges största upphandling av sjukhusmat var i praktiken skräddarsydd för företaget Sodexo – som lade det enda anbudet.


Hur gick det egentligen till när snabbmatsföretaget Sodexo fick ett jättekontraktet med Stockholms läns landsting?

Den frågan ställer sig Svenska Dagbladet som i ett granskande reportage redovisar turerna kring den skandalomsusade sjukhusmaten i Stockholm.

Granskningen visar bland annat att upphandlingen av sjukhusmaten i Stockholm, ett kontrakt värt 1,6 miljarder kronor, i praktiken var skräddarsydd åt den internationella snabbmatsjätten Sodexo. Flera av de krav som landstinget ställde på upphandlingen passade som hand i handske för vad Sodexos nya fabrik i Märsta kunde erbjuda, exempelvis kravet att varje lunch och middag var för sig ska innehålla exakt 25 procent av det dagliga energibehovet, i stället för som tidigare då man utgick från snittvärdet av en eller flera dagar.

Flera av de företag som var intresserade av kontraktet lämnade walk over efter att ha sett de krav som landstinget ställde. I slutändan stod striden mellan Sodexo och Svenska Försvarsrestauranger AB, SFAB, som hade storkoncernen Fazer Amica i ryggen. Men SFAB:s anbud räckte inte. Landstingets tjänstemän ansåg att företaget på flera punkter inte uppfyllde de formella kraven. Men när SFAB ville komplettera sin ansökan blev det kalla handen. Bland annat påstod Stockholms läns landsting att företaget brast i finansiell styrka och teknisk kompetens.

Svenska Dagbladet har tidigare avslöjat att upphandlingen av sjukhusmaten inte heller gick rätt till ur andra aspekter. Bland annat lät landstingsrådet Maria Wallhager (fp) tjänstemän hantera hela affären. Detta trots att landstingsfullmäktige hade gett politikerna i produktionsutskottet i uppdrag att hålla i upphandlingen.

Till en början såg det ut att bli en hård kamp om upphandlingen, men i slutändan lade Sodexo det enda anbudet.

Sodexos driftsdirektör, Ingvar Andersson, förnekar dock att företaget kände till de krav landstinget ställde när de byggde sin fabrik i Märsta.

– Bakgrunden till att vi byggde ut det gamla flygköket var att Karolinska i Solna bestämde sig för att stänga sitt kök, säger han till Svenska Dagbladet.

Sodexos sjukhusmat har också varit omskriven för den dåliga kvaliteten. Bland annat har maten fått kritik för att innehålla flera omtvistade tillsatser.

Landstingsrådet Maria Wallhager (fp) har tidigare sagt att hon inte anser att upphandlingen har gått felaktigt till.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev