Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

”För mig har makt inget som helst egensyfte”

Publicerad: 22 juni 2022, 03:49

”Vi sätter oss gladeligen i ett flygplan utan att så många av oss vet hur det faktiskt kommer upp i luften. Det handlar om att bygga tillit till ganska avancerade tekniker”, säger Markus Lingman om artificiell intelligens kommande plats i vården.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Läkaren och AI-förespråkaren Markus Lingman är skeptisk till valårets ”oneliner-lösningar” på vårdens problem. Han ger i stället rådet att acceptera komplexiteten och gilla läget.


Ämnen i artikeln:

MaktlistanRegion HallandHallands sjukhusToppnyheter

– Många är nyfikna på det vi gör och har tagit intryck av det. Såtillvida ser jag att det jobb jag gör påverkar, och det kanske är en form av makt, säger Markus Lingman, som kliver in som nykomling på plats 50 på årets lista över vårdens 100 mäktigaste.

Är det viktigt att kunna påverka?
– Att kunna förändra är helt nödvändigt, men för mig har makt inget som helst egensyfte.

Läs allt om Maktlistan 2022

Maktlistans nummer 50 avbröt ingenjörsbanan och blev kardiolog, forskare och chef, och arbetar nu som strateg i sjukhusledningen för Hallands sjukhus. Det är många som nyfiket sneglar mot hans och Hallands arbete med AI som bland annat lett till modeller för att förutspå risken för förtida död eller återinläggning hos akutpatienter. 

– Det jag frustrerades över som chef, och till viss mån även som forskare, var att vi inte hade tillräcklig förmåga att se och bejaka komplexiteten i vården. Då behöver vi verktyg som kan omfamna det och det är där AI kommer in.

En del av vården har varit snabb med att börja använda sig av de nya verktygen, en annan del mer avvaktande, och på det stora hela är det ett ganska sunt förhållningssätt till de verktyg som Markus Lingman väljer att kalla ganska skarpa.

– Om de används på fel sätt så kan människor komma till skada. Man måste hantera de här verktygen med varlighet, precis som när man använder en skalpell.

Markus Lingman ser i nuläget AI som ett beslutsstöd och poängterar att det i princip alltid har funnits i vården, fast i andra former.

– AI är kanske lite mindre begripligt, men är å andra sidan mer kraftfullt och exakt. Som kliniker tror jag att man kommer att behöva lära sig mer om de här teknikerna för att känna sig trygg när de tillämpas.

Vad är Hallands hemlighet?
– Vi ser AI som en del av något större. Vi började inte med AI, utan med data, för att kunna förstå vårdkedjor. Först när vi hade kommit en bit såg vi att vi behövde AI-verktygen för att kunna förstå exempelvis psykisk ohälsa eller risker bättre.

Enligt Markus Lingman är det många, inte minst ett valår, som försöker komma med vad han brukar kalla för ”oneliner-lösningar” för vårdens problem.

– Men vi som jobbar ser sällan kopplingar mellan en enskild ekonomisk investering och lösningen på ett specifikt problem, utan det är oerhört många beroenden som påverkar varandra i ett sjukvårdssystem.

Markus Lingman fortsätter:

– Det vi har gjort är egentligen att acceptera läget och gilla det, och inte leva i någon slags förhoppning om att saker ska bli annorlunda av sig själva. Det mantrat finns på högsta politiska nivå, på högsta tjänstemannanivå och ­successivt nedåt i organisationen. Det handlar om att ha en gemensam bild av läget baserad på all data som vi har kämpat för att bygga ihop.

Läs också:
De är nya på listan – och de åker ut
Här är alla 50 med vårdyrken bland vårdens 100 mäktigaste
Allt om Maktlistan 2022 

50.

Han ser problem och får saker att hända. Utsågs till årets AI-svensk 2020 som den person som bidragit mest till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Bubblare på förra årets lista, men tar sig nu in som en av få tydliga digitaliseringsröster i svensk hälso- och sjukvård. Är också verksam i en region som många ser som en förebild.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev