Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Försenade strålkanoner stridsfråga i Stockholm

Publicerad: 23 januari 2008, 15:04

Skattepengar överförs till en privat klinik. Och patientsäkerheten hotas när cancervården styckas upp. Kritiken är hård mot att patienter nu måste skickas till den privata strålmottagningen Ray Clinic eftersom det har tagit så lång tid för Karolinska universitetssjukhuset att köpa in egna strålkanoner.


Karolinska universitetssjukhuset har beställt de omdiskuterade strålkanonerna som sjukhuset är i behov av. Men först om ett år kommer alla fyra att vara på plats, enligt biträdande sjukhusdirektör Per Gillström. Under tiden tar sjukhuset hjälp av den privata strålmottagningen Ray Clinic, ett samarbetsavtal som blev klart i måndags den 21 januari.

Men kritiken är hård mot att Karolinskas strålkanoner har försenats, både från den politiska oppositionen i Stockholms läns landsting och från verksamhetschefen Sten Nilsson på onkologkliniken.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet anser att Karolinska går emot politiskt fattade beslut och att skattepengar nu överförs till privata Ray Clinic. Oppositionen i Stockholms läns landsting anser att sjukhuset självt har bidragit till att skapa en marknad för en privat strålmottagning genom att gång på gång förhala sina egna inköp av de fyra strålkanonerna. Igår, den 22 januari, meddelade Ingela Nylund Watz (s) att hon skulle be landstingets revisorer starta en utredning.

Verksamhetschefen Sten Nilsson på onkologkliniken tycker visserligen att det är bra att få hjälp i en akut situation, men att befarar att cancervården fragmenteras. Något som på sikt kan gå ut över patientsäkerheten.

– Nu när katastrofen är ett faktum är det bra att kunna skicka patienter till Ray Clinic. Men läget är väldigt absurt. Före sommaren hade vi inga väntetider, men eftersom vi inte fått några investeringar har det blivit så här, säger Sten Nilsson.

– Man talar om patientens valfrihet men det här innebär att cancervården fragmentiseras. Det är en multikomplex verksamhet där man behöver tillgång till alla specialiteter. Jag ser väldigt allvarligt på utvecklingen om vi går samma väg som exempelvis England och Danmark där patienterna råkat illa ut och överlevnaden är mycket sämre, säger han.

Sten Nilsson säger att man nu i de flesta länder istället satsar på att föra samman cancerbehandlingen till stora enheter där närheten till multiprofessionell handläggning finns. På Karolinska universitetssjukhuset finns tillgång till all expertis inom kirurgi, patologi, röntgen med mera. Men tyvärr för tillfället för få acceleratorer, menar Sten Nilsson.

Biträdande sjukhusdirektör Per Gillström å sin sida bollar tillbaka ansvaret till verksamheten.

– Under de fyra år som jag har suttit i investeringsrådet har vi godkänt alla investeringar. Det är Sten Nilssons ansvar att han inte har fått igenom sina investeringar, säger Per Gillström.

Är det inte ett underbetyg till er förmåga att se vilka investeringar som behövs när ni nu måste ta hjälp utifrån?

– Detta är ett resultat av gamla synder, ett 15-årigt eftersatt underhåll. Jag tror att verksamheten inte har varit tillräckligt pedagogisk och tydlig. Dessutom måste klinikerna själva bekosta sina investeringar. Det kommer inga extra pengar från landstinget och de avgörandena måste göras på kliniknivå, säger Per Gillström.

Landstingsfullmäktige beslutade i december 2006 att strålkanonerna skulle installeras under 2007. I stället kommer den första installeras om två månader, under vecka tolv. Sedan ska ytterligare tre kanoner installeras i maj, september och under de första månaderna nästa år.

Varför blev det en försening på ett år?

– Det är inte som att gå på Ica och köpa strålkanoner. Vi har tagit beslut om investeringarna och fått godkänt av landstinget centralt. Vi disponerar inte frågan själva, säger Per Gillström.

När alla fyra strålkanoner är på plats om ett år ska problemet vara löst och Karolinska klara av att ta hand om sina patienter, enligt Per Gillström.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev