Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Försökspersoner rekryteras på internet

Publicerad: 13 april 2006, 09:46

En dansk hemsida har blivit en succé bland forskare. På ungefär ett år har en läkarstuderande förmedlat kontakt till uppemot 1 000 personer som har deltagit i 70 försök.


Bakom hemsidan, kallad forsøgsperson.dk, står den 26-årige läkarstudenten Morten Scheibye-Knudsen vid Köpenhamns universitet. Han tog initiativ till hemsidan efter att själv ha deltagit i flera vetenskapliga försök.

Syftet är att förmedla kontakt på en icke-kommersiell basis. Ett krav på de forskare som söker försökspersoner på sidan är att försöken ska vara godkända av en vetenskaplig kommitté.

- Hemsidan vänder sig till alla forskare, men är nog särskilt användbar för studerande som har svårt att få tag på försökspersoner eftersom de inte har så stora budgetar att röra sig med, säger Morten Scheibye-Knudsen.

En av dem som utnyttjar hemsidan för att få tag på försökspersoner är Sarah Taudorf vid centrum för inflammation och metabolism vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Hon konstaterar att hon tack vare hemsidan slipper att sätta upp lappar på universitet för att ragga försökspersoner.

- Det är en stor lättnad att slippa springa runt till alla anslagstavlor. Hemsidan har snabbt blivit känd bland studerande som är intresserade av att delta i försök, säger Sarah Taudorf.

Morten Scheibye-Knudsens planerar närmast att skapa en databas över alla intresserade försökspersoner och där uppgifter om kön och ålder ska finnas med.

Peter Aagard

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev