Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Fortfarande för få kvinnliga professorer

Publicerad: 19 juni 2013, 11:30

Bara var fjärde professor vid landets ­medicinska lärosäten är kvinna, visar ­Dagens Medicins genomgång. Regeringens nya mål blir en utmaning för lärosätena.


För att öka jämställdheten ska alla landets lärosäten se till att öka andelen kvinnor bland alla de professorer som nyrekryteras.

I en promemoria från slutet av maj föreslås nya mål som ska gälla från år 2015. Samtidigt kämpar lärosätena redan nu med de mål som är satta för åren 2012–2015. Här är Karolinska institutet det medicinska lärosätet med störst utmaning – under perioden ska andelen nyrekryterade kvinnliga­ professorer uppgå till 47 procent.

Bakgrunden till de kvantitativa målen är stora brister i jämställdheten vid landets högskolor.
– Det är två områden där regeringen ser påtagliga skillnader mellan kvinnor och män: fördelningen av forskningsmedel och hur professorstjänster fördelas, säger Erik Scheller, politiskt sakkunnig vid utbildningsdepartementet.

Förhoppningen är att kvantitativa mål på sikt ska bidra till en jämnare­ fördelning av kvinnor och män på landets professorsstolar. Vad händer då om universiteten misslyckas?
– Det är inget sanktionssystem kopplat till målen, men naturligtvis ska resultaten följas upp i dialog med universiteten. Och ser det illa ut handlar det om att tydligt ta rektor i örat, säger Erik Scheller.

Lotta Fredholm

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev