Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Frustrerade sekreterare vill in i vårdteam

Publicerad: 17 maj 2018, 05:00

Facket räknar med att omkring en tredjedel av landets medicinska sekreterare kommer gå i pension de närmaste tio åren.

Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån

Det råder fortsatt brist på medicinska sekreterare i nästan hela landet. Värre blir det när stora pensionsavgångar snart väntar, varnar fackförbundet Vision.


Ämnen i artikeln:

SKR

Tidigare i år konstaterade Sveriges Kommuner och Landsting att över hälften av Sveriges medicinska sekreterare är 50 år eller äldre. Vision räknar med att omkring en tredjedel av dem kommer gå i pension de närmaste tio åren.

Facket pekar på att vården redan i dag har svårt att rekrytera och behålla utbildade vårdadministratörer, läkarsekreterare och medicinska sekreterare. I stället får vårdpersonal, främst undersköterskor och sjuksköterskor, hoppa in och göra arbetet.

– Ibland får man rekrytera outbildad personal, vilket försvårar jobbet för dem som är kvar och gör arbetsmiljön tung när journaler läggs på hög, säger Patricia Widergren, strateg på Vision.

En enkät som Vision har gjort visar att det finns en frustration bland de medicinska sekreterarna över att hälso- och sjukvården inte tillvaratar deras kunskaper. Skriva anteckningar i patientjournaler och registrera remisser är de vanligaste arbetsuppgifterna. Men det finns också medicinska sekreterare som bemannar receptioner, jobbar med personaladministration eller it-support.

– De vill vara del av vårdteamet, men ibland sitter sekreterarna i en grupp i en kontorslokal i en källare utan fönster skild från den övriga vården. Många vill kunna jobba på distans, men får blankt nej. Bristen på lönespridningen är också ett problem. Du gör ingen lönekarriär, vilket gör yrket mindre attraktivt, säger Patricia Widergren.

En medicinsk sekreterare tjänar i genomsnitt cirka 26 000 kronor i månaden. De högst betalda ligger strax under 30 000 kronor. Enligt Vision lämnar en del sjukvården för arbeta som bland annat vd-sekreterare eller med administration på juristfirmor där de får mer i plånboken.

Bristen på sekreterare kan leda till att kallelser till återbesök, intyg eller remisser blir försenade.

Är patientsäkerheten hotad?

– Det vågar jag inte uttala mig om. Men det är klart om det kommer in alltför många outbildade i verksamheten så är det inte bra för patientsäkerhet, säger Patricia Widergren.

Om undersökningen

Visions enkät har gått till 10 333 medlemmar som är medicinska sekreterare, vårdadministratörer eller läkarsekreterare. 4 550 svarade, motsvarande en svarsfrekvens på 44 procent. Majoriteten av dem arbetar på sjukhus.

Källa: Vision

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev