Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Hallå där, Malin Nygren-Bonnier ...

Publicerad: 8 september 2021, 13:42

Malin Nygren-Bonnier är lektor och docent i fysioterapi samt chef för sektionen för fysioterapi vid Karolinska institutet och FoU-ansvarig för hälsoprofessionerna på Karolinska universitetssjukhuset.

Foto: Peter Karlsson/Fysioterapeuterna

... docent vid Karolinska institutet som får utmärkelsen Årets fysioterapeut 2021 för sitt breda arbete med rehabilitering efter covid-19.


Sophie Ankarcrona Martinez

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se


Hur känns det?
– Jättestort, det är en otrolig ära att först bli nominerad och att man sedan får den här fina utmärkelsen. Det är verkligen inget jobb man gör själv, det är många kolleger som står bakom för att göra det möjligt. 

Hur kom det sig att du började forska inom området rehabilitering vid covid-19?
– I mars 2020 jobbade jag extra på intensivvårdsavdelning och såg hur många och hur sjuka patienterna var. Jag började direkt fundera på hur de kommer att må efteråt – hur kommer funktionen vara? Jag och kollegerna insåg att vi måste följa patienterna och bedriva forskning. Det var ju kris. Vi organiserade hälsoprofessionerna, genererade frågeställningar och skickade in en etikansökan och började till sommaren. 

På vilket sätt har fysioterapeuter varit viktiga i rehabiliteringen för patienter med covid-19?
– Vi brukar kunna se en bra helhetsbild där vi ger en individanpassad rehabilitering och jobbar tvärprofessionellt och multidisciplinärt. Redan på intensivvårdsavdelningen försöker vi börja få patienten att göra rörelseuttag även om patienten är sövd, för att de inte ska stelna till.

Årets fysioterapeut utses av Fysioterapeuternas förbundsstyrelse, efter nomineringar och tre kandidater som en jury valt ut. Pristagaren får 25 000 kronor.

Läs också: ”Tillit i team minskar risken för incidenter”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev