Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Han prisas för sitt hållbarhetsarbete

Publicerad: 10 september 2021, 13:32

Professor Peter Bentzer, narkosläkare vid Helsingborgs lasarett, har bland annat fått stopp på användning av miljöskadlig anestesigas.

Peter Bentzer, överläkare och professor i anestesiologi och intensivvård vid Lunds universitet, får Läkaresällskapets hållbarhetspris 2021.

Ämnen i artikeln:

Lunds universitetHelsingborgs lasarett

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Hållbarhetspriset tilldelas läkare som arbetar med och främjar hållbarhet i hälso- och sjukvården och som på så sätt blivit förebilder för kollegor, medarbetare och studenter. 

Läs mer: ”Cheferna i vården kan ta ledartröjan för hållbarhet”  

Peter Bentzer har bland annat kartlagt klimatpåverkan av anestesigaser i Sverige, vilket resulterat i att man i Helsingborg slutat använda desfluran, den mest klimatpåverkande anestesigasen. Han handleder också sina studenter i samma anda, enligt det pressmeddelande som Svenska läkaresällskapet skickat ut.

– Det är med stor glädje jag mottar årets Hållbarhetspris. Jag hoppas att mitt arbete kan inspirera fler kollegor att verka för minskad klimatpåverkan. Vi läkare har en viktig roll att fylla i omställningen till en ”grön” sjukvård, det är bara vi som kan identifiera kliniskt likvärdiga alternativ som kan antas ha olika stor klimat- och miljöpåverkan, säger Peter Bentzer i en kommentar. 

Priset instiftades av Läkaresällskapet så sent som förra året. Det är på 25 000 kronor.

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev