Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Han vill se fler specialister i beroendemedicin

Publicerad: 27 november 2020, 15:40

Joar Guterstam säger att det finns flera viktiga frågor för föreningen att driva.

Psykiatern Joar Guterstam blir ny ordförande för Svensk förening för beroendemedicin.


Ämnen i artikeln:

Beroende

Joar Guterstam valdes i går till ny ordförande för Svensk förening för beroendemedicin, där han tidigare suttit som styrelseledamot. 

Till vardags arbetar Joar Guterstam som psykiater på en beroendemottagning i Stockholm och som forskare. Som ny ordförande ser han att det finns flera viktiga områden att arbeta med. 

– Frågor som är på agendan nu är bland annat Samsjuklighetsutredningen som handlar om hur beroendevården och vård vad gäller annan psykisk sjukdom är uppbyggd i Sverige. Det är en hjärtefråga för vår förening sedan länge, och det känns som att många politiker börjar få upp ögonen för att det inte fungerar så bra. Där spelar vi stor roll, dels som remissinstans, men också för att engagerade medlemmar fungerar som expertorgan, säger Joar Guterstam. 

Andra viktiga områden är underhållsbehandlingen av opioidberoende, och hur beroendemedicin som tilläggsspecialitet för läkare ska utvecklas.

– Det har ju bara varit en egen tilläggsspecialitet i några år. Det är väldigt speciellt när man startar en ny specialitet – hur gör man egentligen, vilka ska lära ut, och vilka kan det? Vi har varit tvungna att uppfinna det litegrann, och nu håller det på att sätta sig i en slags struktur med dubbelspecialister i beroendemedicin. Vi behöver nu utveckla det vidare så att vi får en kritisk massa av sådana specialister. Det ligger högt på agendan, säger han.

Lästips

Vården vid blandade diagnoser brister

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Beroende

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev