Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Helgjobb på Sahlgrenska trots personalens protester

Publicerad: 19 mars 2009, 10:39

Protesterna mot att Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg vill införa mer helgjobb växer. Trots det kan nya scheman börja gälla redan i april.


Dagens Medicin berättade i januari om att Sahlgrenska universitetssjukhuset vill göra om de anställdas scheman. Tanken är att sjuksköterskor och undersköterskor ska få jobba två helger av fyra, i stället för två av fem som i dag.

Under förhandlingarna som nyligen har avslutats reserverade sig alla de berörda fackliga organisationerna mot förslaget.

– Det här innebär i praktiken tjänstgöring varannan helg. Dessutom kommer de avdelningar som har många deltider att premieras. De kommer att få fler medarbetare att fördela den ökade helgtjänstgöringen på, vilket vi kan tycka är orättvist, säger Vårdförbundets klubbordförande Marita Tenggren till Göteborgs-Posten.

Ansvaret för utforma nya scheman ligger på sjukhusets verksamhets- och avdelningschefer. Enligt personaldirektören Lars Rydhede kan det bli en förändring redan från slutet av april.

– Vi tvingar ingen att införa helgtjänstgöring två helger av fyra men det kan bli konsekvensen på en hel del vårdavdelningar, säger han till Göteborgs-Posten.

Relaterat material

Varannan helg för sjuksköterskor på SU

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev