Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Personnytt

Heparin avsiktligt förgiftat?

Publicerad: 30 april 2008, 07:59

Amerikanska myndigheter tror att det heparin som ska ha orsakat allvarliga biverkningar och dödsfall har förgiftats avsiktligt.


I mitten av februari 2008 drog läkemedelsföretaget Baxter tillbaka alla sina heparinprodukter från den amerikanska marknaden efter ett stort antal rapporter om biverkningar. Patienterna hade fått allvarliga allergiska reaktioner och svårbehandlat blodtrycksfall. Även dödsfall har rapporterats.

Det blodförtunnande läkemedlet visade sig vara kontaminerat och innehålla översulfaterat kondroitinsulfat.

Som Dagens Medicin tidigare berättat har föroreningen också hittats i låg mängd i några tillverkningssatser av det lågmolekylära heparinpreparatet Klexane i Sverige. Läkemedelsverket beslutade därför att dra in dessa tillverkningssatser.

Det finns ingen rimlig förklaring till hur den giftiga substansen hamnat i läkemedlet och amerikanska myndigheter misstänker nu att någon avsiktligt tillsatt den.

– Mycket tyder på att det är någon, eller några med ondskefulla avsikter som gjort detta, säger Anna-Karin Rehnström, biokemist på läkemedelsverket i Uppsala, till TT.

Samtliga förorenade tillverkningssatser kom från Kina, men från flera olika tillverkare. Det amerikanska läkemedelsverket FDA ska nu stationera inspektörer bland tillverkarna i Kina, skriver TT.

Relaterat material

Läkemedelsverket drar in förorenat heparinpreparat

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev