Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Hög chef avgår på Karolinska

Publicerad: 13 november 2018, 11:27

Foto: Ann Jonasson/Bildbyrån

UPPDATERAD. I spåren av anklagelser om antisemitism på Karolinska universitetssjukhuset, avgår nu en hög chef för den överläkare som påstås ha stått för trakasserierna.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Sjukhusledningen har känt till anklagelserna sedan februari.

Efter en presskonferens på tisdag eftermiddag sa Annika Tibell, tillförordnad sjukhuschef, till Dagens Medicin:

– Chefen meddelade mig i går att hen önskar avgå med omedelbar verkan och det sker helt på eget initiativ. Hen kände att hen hade kunnat vara mer kraftfull för att lösa problemen och haft ett snabbare handläggande.

Håller du med om den bedömningen?

– Jag håller med om att vi på Karolinska hade kunnat agera snabbare, vi har ju ett gemensamt ansvar, säger Annika Tibell.

Samtidigt tar ytterligare en chef ”time out” i avvaktan på att den utredning som inletts av sjukhuset ska slutföras.

Den överläkare som påstås ha uttryckt antisemitiska åsikter och ha trakasserat minst en judisk läkare på sjukhuset, har också tagit ”time out”, efter ett erbjudande från arbetsgivaren. Hen anklagas bland annat för att ha sagt ”här kommer judeghettot”, enligt vad den judiske läkaren sagt i en artikel i Dagens Medicin.

Att det funnits stora problem vad gäller arbetsmiljö och bemötande på den enhet det nu gäller, har varit känt i flera år, enligt Annika Tibell. Bland annat har företagshälsan varit inkopplad.

Men att det även funnits anklagelser om antisemitism stod klart för ledningen först i februari då sjukhusdirektören fick en första anmälan om saken, säger hon.

Sedan dess har en utredning tillsatts och lagts ner. Den utredning som nu är aktuell har upphandlats av extern part. Intervjuer ska genomföras och allt material gås igenom.

– Vi kan inte säga när den ska vara klar. Samtidigt som vi önskar det så snart som möjligt är det otroligt viktigt att den är grundligt gjord när den levereras, säger Annika Tibell.

Yvonne Dellmark, ordförande för Läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset, beklagar att den höga chefen avgår från sin tjänst.

– Det är tråkigt att chefen slutar för det har skett bra saker under hens ledning, även om det inte varit tillräckligt i det här fallet, säger hon till Dagens Medicin.

Texten är uppdaterad. Ett citat som tidigare publicerats har tagits bort då uppgifterna inte gått att självständigt verifiera.

Relaterat material

Överläkare på Karolinska anklagas för antisemitism

Överläkare anklagad för antisemitism tar timeout

Karolinska ansåg att judisk advokat var partisk

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev