Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Hon vikarierar som generaldirektör på MSB

Publicerad: 7 januari 2021, 09:59

Det blir ett hastigt chefsbyte efter kritiken mot Dan Eliasson, som lämnar sin post efter en kritiserad utlandsresa.

Foto: Johan Eklund/MSB Stockholm

Regeringen har i dag utsett Camilla Asp till överdirektör och vikarierande generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.


Ämnen i artikeln:

Covid-19

 

Camilla Asp är i dag avdelningschef på MSB och har tidigare arbetat inom Regeringskansliet, på Svenska kraftnät och Skolverket.

”Camilla Asp har erfarenheter som ger henne bred kunskap om krishantering. Detta är särskilt viktigt i hanteringen av den pågående pandemin”, kommenterar inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

Camilla Asp tillträder sin tjänst med omedelbar verkan.

Den nya generaldirektören utses sedan Dan Eliasson begärt att få lämna sitt uppdrag efter en kritikstorm mot hans resa till Kanarieöarna under julhelgen.

Han fick inte sparken, utan begärde själv att förflyttas, vilket regeringen godkänner.

– Han själv kontaktade mig och vi hade ett samtal i dag där han redogjorde för att han såg svårigheter i att fullgöra sitt uppdrag som generaldirektör för MSB i det här läget, sa inrikesminister Mikael Damberg till TT i går, onsdag.

Mikael Damberg sa också att han delar Dan Eliassons bedömning.

För Dan Eliasson väntar nu en tjänst vid regeringskansliet, i sällskap med tidigare petade myndighetschefer, i det som i nedsättande termer beskrivs som elefantkyrkogården. Dan Eliasson, som har en tidsbestämd anställning till slutet av 2022, får behålla sin titel och sin månadslön på drygt 160 000 kronor, men är inte längre myndighetschef.

Petronella Uebel/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev