torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Hundratals jobb hotade när länssjukhus måste spara

Publicerad: 27 mars 2009, 12:49

Hundratals jobb hotade när länssjukhus måste spara

Runt 500 medarbetare berörs när Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand ska sänka kostnaderna.


Landstingsfullmäktige i Västernorrland har beslutat att sjukhusvården i landstinget ska sänka sina utgifter med 361 miljoner kronor, varav 235 miljoner ska tas från Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand.

Det har visat sig att landstinget har betydligt högre kostnader än andra jämförbara län. Därför har en extern utredare gått igenom länssjukhusets utgifter. Den visar på ett antal områden där sjukhuset kan göra besparingar.

– Vi kommer att bli tvungna att minska antalet medarbetare, vilket är jättetråkigt för alla berörda. Vårt uppdrag är att ge vårdtagarna bästa tänkbara vård. Att få ner kostnaderna och effektivisera för att också nå målet med en ekonomi i balans är nödvändiga åtgärder, säger sjukhusdirektör Margareta Rödén i ett pressmeddelande.

Omkring 500 anställda kommer att beröras av nedskärningarna på något sätt, enligt en första beräkning. Exempelvis är bemanningen relativt hög bland sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Antalet fasta tjänster kan komma att minskas, färre vikarier tas in och det är möjligt att pensionsavgångar inte kommer att återsättas.

De förslag på besparingar som har lagts fram i utredningen ska nu bearbetas ytterligare. Ett slutgiltigt beslut kommer att fattas av landstingsfullmäktige.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev