Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Hyrpersonal måltavla när Karolinska sparar

Publicerad: 28 januari 2015, 11:20

Karolinskas chef Melvin Samsom försöker spara 600 miljoner kronor utan att patienterna drabbas.

Längre väntetider på Astrid Lindgrens barnakut kan väntas som en av många effekter när Karolinska universitetssjukhuset i år ska skära ned kostnaderna med 600 miljoner kronor, i en totalbudget på cirka 15 miljarder kronor.


Dyr inhyrning av personal beskrivs som en av huvudorsakerna till förra årets förlust på 561 miljoner kronor, och den stoppas nu, skriver Svenska Dagbladet som har mött bland andra sjukhusdirektören Melvin Samsom.

– Produktionen får inte dras ner och man får inte stänga några fler vårdplatser, säger han till tidningen.

Av det totala sparbetinget faller 55 miljoner kronor på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– I första hand ska vi skydda våra vårdavdelningar, men man kan nog förutse längre väntetider på akuten och att en del barn inte kan komma lika ofta på återbesök, säger dess chef Svante Norgren.

Han nämner även att alla barnkirurger inte längre kan skickas på vidareutbildning, något som även beror på de förändrade villkoren i avtalet med läkemedelsindustrin.

Enligt biträdande sjukhusdirektören Mikael Forss blir det viktigt att anpassa produktionen till vårdvalen, och att i alla lägen använda rätt läkemedel.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, säger till SvD att han räknar med att patienter kommer att drabbas, till exempel äldre som skickas hem för tidigt.

– Det går inte att spara 600 miljoner kronor på så kort tid utan att det märks, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev