Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Inera kan tas över av SKL

Publicerad: 10 juli 2014, 12:47

Landstingens e-hälsobolag Inera kan komma att säljas till SKL. Beslut om ny vd skjuts upp – först måste bolagets uppdrag tydliggöras, anser styrelsen.


Processen att hitta en ny vd har dragit ut på tiden och slutligen bromsats. Johan Assarsson skulle ha avslutat sitt uppdrag som tillförordnad vd för Inera i sommar, men har gått med på att fortsätta i alla fall till jul, enligt Martin Andreasson, styrelseordförande i Inera och moderat oppositionsråd i Västra Götalandsregionen.

– Vi har kommit fram till att Ineras uppdrag först måste klargöras. De kandidater vi hade är bra på olika saker och tillsätter vi någon utan att uppdragsbeskrivningen är klar är det stor risk att vi rekryterar en felaktig profil, säger Martin Andreasson.

Att överföra ägandet av Inera till Sveriges Kommuner och Landsting Företag, beskriver Martin Andreasson som ett naturligt steg för att koppla ihop Inera med kommunerna. SKL företag driver företag på affärsmässiga grunder medan landsting och regioner, påpekar han, i sig inte är strukturerade för ägarstyrning. De 21 ägarna har dock inte fattat beslut om försäljning än.

I dagsläget är det ”många spelare som gör ungefär samma saker” inom e-hälsoområdet, som Martin Andreasson uttrycker det. Tydligare ansvarsfördelning och samverkan mellan aktörerna på e-hälsoområdet var också en efterlysning som gick som en röd tråd genom seminarier och föreläsningar på e-hälsomässan Vitalis i april.

I höst träffas de olika parterna för e-hälsoområdet för att samordna samarbetet och definiera sina verksamheters respektive uppdrag. Det är representanter från socialdepartementet, statliga E-hälsomyndigheten, Inera,  Sveriges Kommuner och Landsting samt landsting och regioner.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev