Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

”Jag tar mig an uppdraget med skräckblandad förtjusning”

Publicerad: 24 februari 2021, 09:04

”Det är ett oerhört viktigt, angeläget och komplext uppdrag, inte minst nu med tanke på den pandemi vi är mitt uppe i”, säger Johan Bratt.

Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, funderade några timmar innan han bestämde sig för att tacka ja på frågan om att bli tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

– Det är med skräckblandad förtjusning jag tar mig an uppdraget, säger han. 

Det har bara gått några dagar sedan Johan Bratt blev tillfrågad av regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp om han kunde tänka sig att ta sig an uppdraget som tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, i samband med att Björn Erikssons klev av för att bli generaldirektör för Läkemedelsverket. 

– Det tog en timme eller två innan jag bestämde mig för att tacka ja. Det är ett oerhört viktigt, angeläget och komplext uppdrag, inte minst nu med tanke på den pandemi vi är mitt uppe i, säger han. 

Johan Bratt är docent i reumatologi och har som chefläkare och avdelningschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm varit med att leda regionens särskilda sjukvårdsledning under pandemin. 

– Så just arbetet under pandemin är jag rätt insatt i, säger han. 

Den mest akuta frågan just nu är enligt Johan Bratt uthålligheten i vården, framför allt om det blir en tredje våg. 

– Nu hade vi hoppats på att komma i gång med mer planerad vård som har fått skjutas på, men eftersom vi nu ser en ökad smittspridning som med största sannolikhet kommer att leda till ett ökat sjukvårdsbehov blir det en väldig utmaning att klara av det framöver, säger han. 

Johan Bratt tror att det faktum att de äldsta och sköraste patienterna har fått sina vaccinationer kommer att bidra till ett minskat tryck på vården, men att det ändå kommer att bli tufft de närmaste veckorna innan vaccinationerna kommer igång bredare. 

– För oss är det otroligt viktigt att vaccinet nu börjar komma i tillräckliga volymer, och att vi får en någorlunda stabilitet i de prognoser som utlovats. Hittills har leveranserna varierat dag för dag. I februari levererades 80 procent mindre vaccin än utlovat, och vad vi kan se kommer vi att få 45 procent mindre vaccin i mars än vad vi räknat med. 

Vad är det viktigaste du har lärt dig under den här pandemin?

– Vi har lärt oss att det går att ställa om hela vården väldigt snabbt. Under bara några veckor ställde vi om slutenvården, intensivvården och geriatriken på ett väldigt imponerande sätt. Det talar emot bilden att det skulle vara väldigt trögt att ställa om sjukvårdssystemet. Och det tycker jag visar på en väldig styrka.

– Sedan har vi också sett att det går att samarbeta mellan olika verksamheter i regionen. Samarbetet mellan akutsjukhusen, geriatriken, närsjukvården och den kommunala vården har fungerat väldigt väl under den här perioden. Det samarbetet  är något som vi kan ta med oss när pandemin är över. Exempelvis såg vi under sommaren, när pandemin lugnat ner sig, att de samarbeten vi utvecklat under våren höll i sig. Det bidrog till ett fantastiskt flöde – patienterna behövde inte stanna för länge på sjukhusen i väntan på en geriatrikplats eller på att få komma hem och få vård och omsorg i hemmet, säger han. 

Just nu pågår rekryteringen av en permanent hälso- och sjukvårdsdirektör till Region Stockholm. På frågan om Johan Bratt skulle kunna tänka sig att ta tjänsten vill han inte svara - inte än i alla fall. 

– På den frågan svarar jag om den ställs. Just nu är jag helt inriktad på den här tjänsten, säger han.  

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev