Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

”Jag tror att få läkare tycker att de slösar bort tid”

Publicerad: 2 februari 2015, 13:38

Barnläkaren och professorn Jonas Ludvigsson får stor uppmärksamhet i dag efter att ha räknat den tid han lägger på administration.


Jonas Ludvigsson har skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter och den är en timstudie av 16 av hans egna arbetspass. Allt i syfte att visa vad den ofta omdiskuterade administrationen för läkare i själva verket är. Och för att påpeka att den största delen varken är onödig eller kan läggas på någon annan personal än läkare.

Varför tyckte du att du behövde göra det?

– Det som gjorde att jag skrev artikeln var ett radioprogram i P1 i höstas förra året som handlade om sjukvården. Där sade en av debattörerna att om man bara kunde ta bort läkarnas administration skulle det leda till många fler läkarbesök, säger Jonas Ludvigsson till Dagens Medicin.

Ingen idé att bara ropa ”hallå, hallå, ni har fel”, tänkte han och påbörjade sitt tidsmätande i stället. Sammanlagt arbetade han 138 timmar på kliniken och 42,3 av dessa timmar utgjordes av administration, det vill säga 30,7 procent.

Att skriva och diktera journaler tog 6,4 procent av tiden, överrapportering 2,3 procent, frågor från annan vårdpersonal  0,9 procent, provsvar 1,1 procent, indirekt patientkontakt, som provsvar och liknande,  1,3 procent. Och så fortsätter det.

I din uppräkning är det svårt att se vad som ska bort, vilket också är din poäng. Men varför tror du då att så många argumenterar för minskad administration och talar om onödig byråkrati?

– Väldigt få av dem som har diskuterat har varit kliniskt aktiva. Jag tror att det är ganska få läkare ute på avdelningarna som tycker att den administration de gör är onödig, att de slösar bort tid. Jag känner ingen, säger Jonas Ludvigsson.

Finns det ingen onödig administration, enligt dig?

– Det läggs en del onödig tid i samband med administration. Vi har dåliga it-system, vilket är oerhört irriterande. System som hänger sig, system som inte kommunicerar, system som inte är intuitiva. Vem som helst kan ju köpa en läsplatta och göra en massa olika grejer.  Men efter 17 år i vården känner jag mig fortfarande frustrerad över våra it-system.

Det finns ju också en nationell samordnare som ska se över onödig byråkrati inom vården där bland annat läkarnas administration ska synas. Letar han i onödan?

– Nej, det finns en del onödig administration, som upprepad inmatning av samma data. Här bör man jobba för bättre samordning mellan primärvård, sjukhus och kvalitetsregister.

Förr fanns det fler medicinska sekreterare och många anser att de borde bli fler igen.  Vad tycker du?

– Jag är säker på att mer kringpersonal skulle ge läkarna mer tid för patienter. Men viss typ av administrativt arbete är det läkare som ska utföra.

Relaterat material

”Låt de medicinska sekreterarna ta över …”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev