Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

”Jag var väldigt oförberedd på det”

Publicerad: 25 oktober 2021, 08:57

Eva Dafgård Kopp är docent och överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm. Hon är den enda nordiska representanten i styrelsen och den andra kvinnan att utses till ordförande i den europeiska föreningen för ögonplastikkirurger, ESOPRS.

Foto: Johanna Hanno

Hallå där, Eva Dafgård Kopp, överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus, som utsetts till ordförande i den europeiska föreningen för ögonplastikkirurger, ESOPRS.

Ämnen i artikeln:

S:t Eriks ögonsjukhusÖgonsjukvård

Sophie Ankarcrona Martinez

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se


Var det här något du hade väntat dig?
– Nä, inte alls. Jag var väldigt oförberedd på det. ”I’m terrified”, sa jag till någon. Men man får inte beskriva den kvinnliga svagheten, säger hon med ett skratt. 

Du är den andra kvinnan som blivit ordförande för ESOPRS, vad tänker du kring det?
– Det är en förening som firar 40 år nästa år och jag är den andra kvinnliga presidenten som utsetts någonsin. Det finns väldigt många kvinnliga ögonplastikkirurger internationellt och i Sverige. Jag hoppas vara ett föredöme, så att kvinnliga doktorer i branschen vågar ta sådana här positioner och synas på konferenser och vara aktiva internationellt. Ah, det är väl sånt man ska säga. Jag gillar inte att folk utnämns beroende på kön. Det kan vara farligt för kvinnor att få positioner på det viset – då underminerar man deras kompetens och kunskap. Jag har aldrig mött något motstånd som kvinna i mitt yrkesverksamma liv. 

Läs också: Färre vävdonationer under pandemin 

Du kommer att verka som ordförande i två år, vad innebär utnämningen för dig?
– Jag är inte så prestigefylld, men omvärlden tycker att det är tjusigt att vara president. Det är väl hedersamt förstås, men jag är lite rädd för allt det administrativa arbetet. Jag är mer en kliniker som vill arbeta så. Men kan jag få Sverige och Norden att stärka sin position så är det bra. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev