Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

”Jag vill locka många att bli chefer”

Publicerad: 25 januari 2021, 06:00

Även om chefskapet är tufft så är det givande att vara med och driva och utveckla verksamheter, anser Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och blivande chefläkare i Praktikertjänst.


Hallå där Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Ekerö vårdcentral, som i mars börjar på nytt jobb som chefläkare i Praktikertjänst.


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdPraktikertjänst

I din nya roll ska du bland annat stötta medicinskt ansvariga chefer. Vad behöver de för stöd?

– Det vanligaste hos oss på Praktikertjänst är att en läkare är verksamhetschef och bollar både det kliniska ansvaret och verksamheten. Då kan man ibland behöva ett bollplank! Jag hoppas också att vi kan bygga ännu bättre nätverk mellan de medicinskt ansvariga cheferna ute i verksamheterna. För det är ganska svårt att vara medicinskt ansvarig och verksamhetschef i vården i dag. Man ska förhålla sig till 43 olika myndigheter, patienterna och allt annat. Man kan känna sig lite ensam på sin kammare. 

Du fortsätter arbeta på Ekerö vårdcentral som läkare. Hur ska du hinna? 

– Jag tänker ”vad fantastiskt, tänk vad jag kommer att kunna åstadkomma på 30 procent när jag inte också ska vara chef på vårdcentralen!” Men jag har ju också en grupp regionala medicinska chefer som kommer att hjälpa mig med arbetet lokalt. Det möjliggör att jag kan behålla min klinik och det har varit jätteviktigt för mig. 

Primärvården väntas ju få ett utökat uppdrag. Hur ska vårdcentralerna arbeta för att klara av det?

– Jag tror att de allra flesta som jobbar i primärvården välkomnar att den får lov att vara en central funktion i den svenska sjukvården. Men det är jätteviktigt att staten tar taktpinnen och visar vad innehållet i primärvården ska vara. Det handlar om en storsatsning på utbildning av specialister i allmänmedicin och det handlar så klart också om resurser. Man måste våga skjuta över resurser till primärvården från andra delar av systemet. Som det är nu satsar man två procent, och lägger på fem nya uppdrag som kostar tio procent. Vi ser också att primärvårdens uppdrag varierar mellan regionerna baserat på vilken tillgång till slutenvård de har, och det är att börja i helt fel ände. 

Du tog nyligen emot Läkarförbundets hederspris Läkare som leder. Vad betyder det priset för dig?

– Det kan vara det finaste jag någonsin kommer att uppleva! Det var en sådan jättefin motivering, där de skrev att jag agerar som inspirationskälla. Det tyckte jag var så kul, för även om chefskapet naturligtvis är tufft ibland så är det väldigt givande att vara med och driva och utveckla verksamheter. Jag vill locka många att bli chefer.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev