Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

”Jag vill också lyfta personalens välmående och möjlighet att styra över sin tid”

Publicerad: 13 oktober 2021, 12:36

Linda Lindberg (SD)

Foto: Sveriges riksdag

Tre frågor till Linda Lindberg, Sverigedemokraternas nya socialpolitiska talesperson och ny ordinarie ledamot i riksdagens socialutskott.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Vem är du?
– Jag är skåning från Helsingborg som kom in i riksdagen 2018 och som varit engagerad i lokalpolitiken sedan 2014. Där har jag haft tyngd på frågor inom vård och omsorg och socialtjänstlagen. Jag har drivit egen butik och där kom jag i kontakt med många olika personer i utsatta situationer. I de samtalen har det blottlagts systemfel. I riksdagen har jag fram till nu suttit i socialförsäkringsutskottet.

Vilka är de tre viktigaste frågorna för svensk hälso- och sjukvård?
– Jag har under året jobbat med socialtjänstfrågorna och att vi får till ett genuint och tryggt stöd för placerade barn ligger mig varmt om hjärtat. Jag ser också stora utmaningar i dagens missbruksvård som behöver förbättras. Sedan så handlar det om att minska vårdköerna och tillgängliggöra vården, men vi ser också ett stort värde i att personalens välmående och kompetensförsörjning ombesörjs. Det här är inte bara hälso- och sjukvård, men det är så jag känner initialt. Så nu ska jag ta till mig allting och bredda min kunskap i stort. 

Om du konkretiserar till hälso- och sjukvård, hur tänker du då? Du nämnde vårdköer?
– Ja, den är viktig. I dag väntar människor för länge innan de får tillgång till vård, det behöver vi verkligen titta mer på hur man kan förbättra. Men jag vill också lyfta personalens välmående och möjlighet att styra över sin tid, samt en ökad kompetensutveckling och tillgång till specialister.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev