Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Joacim Rocklöv blir professor i Heidelberg

Publicerad: 24 augusti 2021, 10:46

Joacim Rocklöv är överväldigad över utmärkelsen och ser en chans att utveckla sin forskning ytterligare i Heidelberg. Arkivbild.

Foto: Mattias Pettersson

Joacim Rocklöv, professor i hållbar hälsa vid Umeå universitet, har fått ett vetenskapligt pris i form av en professur vid universitetet i Heidelberg i Tyskland.


Ämnen i artikeln:

I korthetUmeå universitetKlimat

Professuren är med experimentell inriktning och kommer att bedrivas vid Heidelbergs institut för global hälsa och centret för datavetenskaplig forskning, enligt ett pressmeddelande från Umeå universitet. 

– Jag är överväldigad över utmärkelsen och denna chans till att utveckla min forskning i en ny miljö. Detta är något som bara inte går att tacka nej till, säger Joacim Rocklöv i pressmeddelandet. 

Joacim Rocklöv forskar om global hälsa, förändringar av miljö och klimat och infektionsepidemiologi. Han har bland annat bidragit till flera rapporter från FN:s klimatpanel och WHO. 

Professuren kallas en Humboldt-professur, efter en tysk vetenskapspionjär. Enligt pressmeddelandet väljer Alexander von Humboldts stiftelse ut en internationellt högt kvalificerad forskare till utmärkelsen. Professuren finansieras av Tysklands federala departement för utbildning och forskning.

Både Joacim Rocklöv och Ulf Näslund, prefekt vid Umeå universitet, lyfter i pressmeddelandet fram, att Joacim Rocklöv och universitetet kommer att fortsätta sin samverkan kring forskningen på något sätt.

Läs också intervju med Joacim Rocklöv apropå The Lancets klimatrapport 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev