Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Johan Carlson byter jobb <BR>– tar över Smittskyddsinstitutet

Publicerad: 28 maj 2009, 07:44

Johan Carlson, i dag chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, blir ny generaldirektör för Smittskyddsinstitutet. (Ny version 11.13)


- Det känns väldigt hedrande och spännande. Jag är ju infektionsläkare och har jobbat med de här frågorna nästan hela mitt yrkesverksamma liv, säger han till Dagens Medicin.

Johan Carlson tillträder redan den 15 juni, om drygt två veckor.

Det har att göra med den pågående situationen med den nya influensan A(H1N1), förklarar han.

- Vi står ju i ett läge där vi måste ha full verksamhet under sommaren och hösten och jag vill gärna sätta mig in i arbetet så snart som möjligt.

Johan Carlson har ännu inga konkreta planer på vad han vill åstadkomma som generaldirektör.

- Det kommer ju ett betänkande om smittskyddet den 10 juni och det är förstås bra som ny myndighetschef att få den grunden att stå på.

Johan Carlson presenterades av folkhälsominister Maria Larsson (kd) vid en presskonferens på socialdepartementet i dag, torsdag. Han efterträder Smittskyddsinstitutets nuvarande generaldirektör Ragnar Norrby, som går i pension.

Arbetet som avdelningschef vid Socialstyrelsens tillsynsavdelning har Johan Carlson haft sedan 2005. Innan dess var han enhetschef vid myndighetens smittskyddsenhet 2004-2005 och sakkunnig läkare i infektion/smittskydd vid samma enhet 2001-2004.

Johan Carlson har också tidigare arbetat vid den myndighet som han nu kommer att leda. I slutet av 1990-talet var han överläkare vid Smittskyddsinstitutets epidemiologiska enhet.

I grunden är Johan Carlson infektionsläkare och docent i infektionsepidemiologi.

Det är ännu oklart vem som kommer att efterträda honom på Socialstyrelsen.

Relaterat material

Norrbys efterträdare sökes

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev