Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Karolinskas sjukhusdirektör <BR>bröt mot upphandlingsregler

Publicerad: 16 oktober 2009, 08:00

Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge har anlitat konsulter för miljontals kronor utan att göra någon upphandling. Ett lagbrott, enligt Konkurrensverket.


Våren 2008 tecknade Karolinskas sjukhusdirektör Birgir Jakobsson ett avtal om att konsultföretaget Cordicon skulle utbilda 600 chefer. Överenskommelsen var en del i en större upphandling inom Stockholms läns landsting, rapporterar Svenska Dagbladet.

Däremot gjordes ingen offentlig upphandling av chefsutbildningen på Karolinska universitetssjukhuset. Birgir Jakobsson hade samarbetat med Cordicon tidigare och var nöjd med företagets insatser.

– Ett bättre ledarskap är en av våra viktigaste strategiska framtidsfrågor på sjukhuset och för mig var det då naturligt att vända mig till personer som jag känner och som jag har stort förtroende för som kunde hjälpa oss. Jag hade inte råd att vänta på en utdragen upphandling utan ville komma i gång direkt och därför anlitades Cordicon, säger han till Svenska Dagbladet.

Enligt Peter Lindblom, chef vid avdelningen för offentlig upphandling på Konkurrensverket, strider agerandet mot lagstiftningen.

– Att man känner och har förtroende för personer i ett bolag ursäktar inte att man struntar i upphandlingen. Det är precis sådant som lagen om offentlig upphandling ska sätta stopp för, säger han till Svenska Dagbladet.

Birgir Jakobsson har brutit avtalet med Cordicon och ska genomföra en offentlig upphandling. Trots det ångrar han inte sitt agerande.

– Jag hade gjort samma sak i dag för att slippa ett uppehåll i utbildningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev