Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personnytt

Klart med ny sjukhuschef i Kristianstad

Publicerad: 9 juli 2018, 15:10

Barnläkaren Johan Cosmo.

Efter en långdragen och bitvis infekterad rekryteringsprocess blev det i dag klart att barnläkaren Johan Cosmo blir sjukhuschef för Centralsjukhuset i Kristianstad, CSK. Igen.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneCentralsjukhuset i Kristianstad

Senast hann Johan Cosmo vara sjukhuschef på CKS i fyra månader innan tjänsten försvann vid en omorganisation 2013. Nu ser han fram emot att bli det igen.

– CSK är ett så himla fint sjukhus, där bedrivs så mycket bra vård och där finns så många duktiga medarbetare. Jag kände att jag ville bidra med mitt ledarskap och mina erfarenheter, säger han i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Processen att hitta en sjukhuschef för CSK har inte varit enkel. När regiondirektören förra året i december beslutade att återigen tillsätta sjukhusdirektörer på sex av Region Skånes sjukhus, var allt klart på fem av sjukhusen redan i mars. Men på CSK var läkarfacket och arbetsgivaren inte överens.

Arbetsgivarens kandidat var sjuksköterska och hade tidigare varit divisionschef. Stora delar av läkarkåren motsatte sig valet och sa sig bland annat sakna förtroende för en chef som utan medicinsk kompetens. Den tilltänkta sjukhuschefen återtog då sin ansökan och rekryteringsprocessen startades om.

Johan Cosmo jobbar halvtid som ordförande i Region Skånes cancerråd och halvtid som barnläkare på CSK. Han ser positivt på att sjukhuschefstjänsten återinförs.

– Jag tror att det är jättebra med en chef som är på plats, någon som syns i huset och som man möter i hissen. Det är i linje med hur jag vill vara som chef: närvarande, tydlig, ärlig och empatisk.

Relaterat material

Tilltänkt sjukhuschef drar tillbaka ansökan efter kritik

Sjukhuschefer gör comeback i Skåne

Inga sjukhuschefer i Skåne

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev